Gde je i šta radi bivši kapiten Crvene zvezde

Kažu mudri ljudi da se čovek lako navikne na dobro. Luka Mitrović bio je kapiten Crvene zvezde, jedan od najmlađih u istoriji (21 godina) miljenik "delija".

Ne kriju navijači crveno-belih da bi voleli ponovo da ga vide u dresu sa grbom voljenig tima. Jer, 2015. proglašen za najboljeg sportistu SD Crvena zvezda, karijera mu je bila u usponu.

Te godine je kao kapiten podigao i prvi šampionski pehar ABA lige, kojim je obezbeđena Evroliga.

Ali... Otišao je u Bamberg, pa je zbog povrede bio prinuđen da pauzira pola godine. Iz Nemačke put ga je odveo u Španiju gde je tokom prošle sezone branio boje Mursije, a ove je član Manrese.

- Na Španiju se čovek lako navikne - potvrđuje aksiom s početka ove priče Mitrović i dodaje:

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

- Ovde je zaista sve lepo, vreme, hrana, ljudi... Za sada ne mogu da se požalim.

Objasnio je i kako je došlo do razgovora sa Manresom.

Prvi put nisam imao klub, a sezona je već počela

- U oktobru 2019. prvi put sam se, suočio sa činjenicom da nemam klub i da sedim kod kuće u trenutku kada su sezone već počele. Nije mi bilo svejedno, bio sam nervozan, a onda je stigao poziv iz Manrese, da im pomognem na mesec dana. Bez mnogo razmišljanja sam prihvatio poziv jer sam pomislio da je bolje da odem, treniram, nego da sedim kod kuće.

- Otišao sam, vežbao sa saigračima, ali na utakmicama nisam dobijao šansu. Tek na četvrtom, poslednjem meču, kada se povredio jedan od centara, ušao sam u igru. Odigrao sam sjajno i tom svojom partijom zavredio da mi produže ugovor.

Mitrović je nastavio sa dobrim partijama, i Manresa je popravila svoj skor pred Novu godinu.

- Kada sam došao ekipa je imala samo jednu pobedu i sve je vodilo ka tome da ćemo se boriti za ostanak u ligi. Ali, onda smo vezali pet pobeda, u sedam utakmica smo šest puta slavili i od borbe za opstanak, našli smo se pred zonom plej-ofa. Sada imamo skor od osam pobeda i 12 poraza u prvenstvu. Ušli smo u januaru u neki kontra ritam, ali mislim da ćemo kako vreme bude odmicalo biti sve bolji - zadovoljno konstatuje Mitrović.

Jun će sigurno dočekati u Manresi, ali da li će i sledeće sezone braniti boje ovog kluba, Mitrović još ne zna.

- Rano je pričati o tome, jer je timovima poput Mursije i Manrese vrlo teško da planiraju toliko unapred. Prvo da vidimo kako ćemo i na kojoj poziciji da završimo ovu sezonu, pa onda možemo da pričamo dalje.

Za sada je zadovoljan partijama, a pre svega svojim zdravstvenim stanjem.

- Nemam problema sa kolenom, u dobroj sam formi i mogu da kažem da sam baš srećan i da samo o košarci razmišljam. Zaista se sjajno osećam.

Dani posle operacije i svih problema koje oporavak kolena nosi, bili su teški, ali...

- Sigurno je da takva bolna iskustva ostavljaju traume jer se vraćaš nazad, radiš sve ispočetka, ali želja da se vratiš na teren i da igraš košarku jača je od svih nedaća. Veliku podršku u tom periodu imao sam od strane mog menadžera Marka Jelića sa kojim sarađujem još iz perioda dok sam igrao za Kadet u Novom Sadu. To je odnos pun poverenja koji je vremenom prerastao u prijateljstvo. To nam je dosta olakšavalo saradnju jer sve što bismo imali jedan drugom da kažemo, iznosili smo bez ikakvih pretvaranja. Zahvaljujući i tome danas sam u Španiji i stvarno zadovoljan. Španija je lepa za život, uživam u košarci i ništa mi ne fali.

Ako Zvezda pozove...

Razgovor sa Lukom Mirovićem nije mogao da protekne bez osvrta na Crvenu zvezdu:

- Pratim šta se događa i kakve rezultate postiže Zvezda. Dosta je bilo turbulentno, ali najbitnije je da su se pronašli, dobro raspodelili uloge i u pravo vreme stabilizovali. Sledi najvažniji period u godini kada se dele trofeji, a ja mislim da Crvena zvezda ima dobar roster, da momci igraju sve bolje i da im forma ide uzlaznom putanjom. Želim im svu sreću i što više pehara da osvoje.

Navijači vole svog bivšeg kapitena, tako da se neretko može čuti da bi voleli ponovo da ga vide u dresu sa grbom voljenog tima.

- Drago mi je ako je tako. Za sada nema kontakata između Zvezde i mene, ali nikad se ne zna kada bi putevi ponovo mogli da nam se ukrste. Mislim da nema potrebe govoriti koliko sam privržen klubu i ako nekada dođe do mogućnosti ponovne saradnje naravno da ću razmotriti tu opciju.

Neizbežna priča tokom ove olimpijske 2020. godine je i ona o reprezentaciji. Srbija ima novog selektora Igora Kokoškova, a Luku Mitrovića smo pitali da li se možda nada i pozivu za predstojeće "prozore".


Kokoškov je zvučno ime i bolja zamena za Đorđevića nije mogla da nam se dogodi. Bio je prvak Evrope sa Slovenijom, godinama radi u NBA, zaista sjajan stručnjak. Iskreno, ne razmišljam o pozivu jer da bi igrao za reprezentaciju moraš da imaš kontunuitet dobrog igranja u klubu. A ja se tek vraćam. Ukoliko usledi poziv, naravno da sam tu i da će to biti kruna ovog dela moje karijere, ali opet i da ne usledi, to neću prihvatiti sa razočaranjem - zaključio je Luka Mitrović.

(Telegraf.rs)