“Finska je ozbiljna reprezentacija, samo jedan čovek ne šutira trojke tamo”

Selektor naše reprezentacije je pomno pratio narednog protivnika i tačno zna odakle vreba najveća opasnost

Košarkaška reprezentacija Srbije ispred ima novi meč na Evrobasketu i to protiv Finske, koja će biti i najveći izazov našoj reprezentacijom posle dve startne pobede protiv Holandije i Češke.

Svetislav Pešić će za ovaj meč moći da računa i na centra Nikolu Milutinova, dok se prvobitno za medije osvrnuo na poslednji trening koji je i najvažniji.

- Prvenstvo Evrope traje dosta dugo i važno je zadržati tenziju, pristup, koncentraciju. Mi smo za vreme boravka ovde u Pragu u procesu pokušaja da podignemo nivo forme. Ovaj trening je bio važan. Akcenat se daje na utakmicu sa Finskom, ali koristimo i veći deo ovog treninga da unapređujemo našu igru, sa aspekta odbrane i napada - počeo je obraćanje Pešić.

Pokazao je Pešić i da je pomnog pratio Finsku, te da zna odatkle preti najveća opasnost po naš tim.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

- Finska je poslednjih godina postala ozbiljna reprezentacija. Oni postaju nacionalni junaci, imaju ogroman respekt. Finsku prati publika gde god da se igra i kontinentalna takmičenja doživljavaju posebno. Videli smo Finsku protiv Izraela i pravi timovi, a ovo je prava ekipa sa velikim karakterom, tehnički stalno napreduju. Veruju u trenera i ono što rade i nije ni čudo da su protiv Izraela prezentovali modernu košarku i to posle teškog poraza od Izraela.

- To je za njih bila jedna od najvažnijih utakmica u grupi. Vidite kako su se vratili kolektivnom igrom. Jedna od najboljih utakmica od svih reprezentacija koje su ne samo ovde, već i u drugim grupama. Tim bez velikih zvezda, izuzev Laurija Markanena i Sasu Salina koji je ključ njihove igre. On je dugi niz godina noseći igrač u španskoj ligi, jako su agresivni u tranziciji, u kontrama. Imaju samopouzdanje, ruka im je stalno u pravcu šuta.

- Samo jedan igrač za ove dve utakmice nije šutirao za tri poena. Teško ih je braniti jer su petice, koje nisu klasične petice, već su to četvorke koje mogu da igraju spolja i unutra. To je karakteristika Finske i to je za svaku ekipu teško braniti.

- Svaki sledeći rival ima svoje kvalitete i težak je na svoj način. Poljaci su takođe interesantna ekipa, igrali su dosta kvalitetnih pripremnih utakmica, sa najboljim ekipama Evrope. Imaju kompletnu ekipu, sastav koji je pun centrima, bekovima, šuterima... Neobične su ekipe, svi se razlikuju. Izrael i Finska su za svakog rivala nezgodne zato što nemaju igrače na tačno određenim pozicijama. Ovde je sve toliko "razbacano" po terenu, da ne znaš ko koju poziciju igra, što je teško za odbranu da pročita. Utisak nam je da igramo protiv pravih ekipa, da se te situacije jedan na jedan reše. Moramo stvarno da odigramo dobru utakmicu, da nam ne pobegnu iz ruke.

Evrobasket je podario i prva iznenađenja na turniru. Litvanija je poražena od Nemačke, Belgija je dobila Španiju, dok su košarkaši Bosne i Hercegovine bili bolji od Slovenije.

- Litvanci su izašli na teren protiv ekipe pune samopouzdanja i kvaliteta. Izgubili su sve utakmice na jedan poen i šut. Računajte ono što sam govorio ranije – Nemačka igra pred svojom publikom i odavno nisu imali bolju ekipu, još od vremena Novickog ili kada sam ja vodio reprezentaciju.

- Ova ekipa ima dosta dobrih igrača, ne samo u NBA, već i Evroligi. Nije mi to iznenađenje, pa ni da je Litvanija dobila. U ostalim utakmicama videli ste koliko je važan pristup, ponašanje, karakter, kao što to BiH pokazuje. Možda jeste iznenađenje, ali su sa svim ekipama protiv kojih su igrali bili su u poziciji da dobiju. Biće tu svega, turnir se igra svaki dan. Naporno je ovo Evropsko prvenstvo.

Na samom kraju obraćanja, Pešić se dotakao i samih igrača.saša

- Dobro pitanje da i ja malo kažem nešto o njima, a ne vi stalno da pitate igrače o treneru. Sve se promenilo. Vrlo sam zadovoljan, pristupom pre svega, komunikacijom, privatnom i na terenu, jer je to jako važno. NJihova ogromna posvećenost je bitna, svaki dan žele da budu bolji i to meni olakšava posao.

- Pričao sam već o motivaciji, ako izgubiš utakmicu ovi što ne ulaze dovoljno duboko u razloge poraza kažu: "Pa da, nije trener dovoljno dobro motivisao ekipu, pa je zato poraz". Ne ulazi se u suštinu analize, niko ne pita ko motiviše tog trenera, jer i on živi od neke motivacije. Pre svega da nešto što postavi, da se to izvrši. Ne zato što mora, već da se uradi to sa entuzijazmom. Mi to imamo - zaključio je Pešić.

(Telegraf.rs)