Evroliga postaje ZATVORENO takmičenje!? Da li će klubovi iz ABA lige moći učestvovati!?

Čelni čovek najkvalitetnijeg evropskog klupskog košarkaškog takmičenja ističe važnost regionalnog prvenstva

Pre nekoliko dana pojavila se vest da će od 2023. godine Evroliga postati zatvoreno takmičenje. Prema tim informacijama bi se u takmičenju našle samo ekipe koje imaju A licencu, što bi veoma nepovoljno uticalo na status ABA lige, o kojoj se svake godine vodi velika polemika oko toga da li će zadržati mesto u elitnom nadmetanju.

Međutim, prvi čovek Evrolige je ponovo otklonio svaku dilemu - ABA liga će do daljnjeg imati mesto u Evroligi, pošto će takmičenje ostati delimično otvoreno za ostale.

Svake dve-tri godine se pojavi takva informacija. Mi trenutno ne radimo na tome. Radimo na povećanju broja klubova sa fiksnom licencom. Brzo će taj status da dobiju Asvel i Bajern, a radimo i sa Albom. Želimo da imamo 16 klubova sa licencom. Radimo na novom modelu Evrokupa. I dalje dva mesta iz Evrokupa vode u Evroligu - izjavio je Đordi Bertomeu za MaxBet Sport.

On dodaje da se status regionalnog prvenstva nije promenio. 

Ističe veliki broj uspešnih košarkaša, arbitara i trenera koji dolaze iz ovog nadmetanja, a koji vrlo brzo mesto nalaze u samom evropskom vrhu.

- Uvek smo govorili da je ABA liga fundamentalna za evropsku košarku, zbog količine talentovanih igrača, sudija i klubova i to neće da se promeni. Uvek ćemo da imamo predstavnika ABA lige u Evroligi. Takođe ćemo imati u Evrokupu klubove iz ABA. Da li će predstavnik regiona biti šampion ili neki drugi klub, to ćemo da donosimo na godišnjem nivou. Ne mora šampion uvek da bude u Evroligi. U Evrokupu planiramo da imamo više klubova sa višegodišnjom licencom - stavio je tačku na čitavu priču Bertomeu.

(Telegraf.rs)