Evo zašto RTS ne prenosi Srbiju – Portugal

Pola Srbije neće moći da isprati meč iz Lisabona

Čitava Srbija s nestrpljenjem čeka meč u Lisabonu, gde Orlovi igraju protiv Portugalije od 20.45 (TV prenos na Nova S) na Da Lužu meč za direktan plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru.

Pošto TV prenos neće moći da gleda faktički pola Srbije koja nema kablovsku koja ima Novu S, mnogi se pitaju zbog čega javni servis ne prenosi utakmicu.

Razlog je jednostavan, "Junajted grupa" u kojoj se nalazi SBB otkupila je ekskluzivna prava za celu bivšu Jugoslaviju na tenderu pre nekoliko godina na kojem je učestvovao i RTS, ali je njihova ponuda bila slabija, te je Junajted grupa postala ekskluzivan nosilac prava za prenos kvalifikacija.

Problem je samo što Junajted grupa nema nacionalnu frekvenciju, već je utakmice reprezentacije moguće gledati samo ako ste pretplaćeni na određenog operatera.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Svojevremeno je za Telegraf urednik sportske redakcije RTS-a, Zoran Marković, objasnio zbog čega RTS ne prenosi utakmice reprezentacije Srbije.

Mi kao RTS ne možemo tu ništa da uradimo. Voleli bismo da imamo prenos, kao i ostale televizije. RTS i sve nacionalne frekvencije imaju želju da prenose jednu takvu utakmicu. Ne samo nju, nego sve one koje igra državna reprezentacija. Ali jednostavno nemaš pravo na to i niko ti to ne nudi. Da je nama ponuđeno da kupimo prenos za određenu cenu i da nemamo novca, onda je to druga stvar, ali nama niko i ne nudi - kratko je Marković prokomentarisao svojevremeno za Telegraf.

Ipak, ovo će se uskoro promeniti, pošto je RTS otkupio TV prava za Mundijal, pa će Svetsko prvenstvo u Kataru biti prenošeno na javnom servisu i moći će da ga gleda cela Srbija.

Nadamo se da će već večeras u Lisabonu i Srbija obezbediti vizu za Katar, za šta joj je potrebna pobeda nad Portugalijom.

(Telegraf.rs)