Emotivna ispovest Slaviše Stojanovića

Jeste Vladan Milojević pomerio standarde i postao legenda Crvene zvezde za dva i po sezone rada na Marakani, ali u očima n avijača ozbiljan tretman ima Slaviša Stojanović. Bivši selektor Slovenije te 2014. godine prekinuo je dominaciju Partizana personifikovanu kroz šest uzastopnih titula. I to u sezoni koja nije bila nimalo laka.

Crvena zvezda je prolazila kreoz turbolentan period, sa finansijskom omčom oko vrata uspela je da stigne do važnog trofeja, pošto je Stojanović sa grupom „mangupa“ (Ninković, Mijailović, Pečnnik, Pavićević) uspeo da se odupre pritiscima i u nemogućim uslovima stigne do treofeja. Sezona je počela loše, desio se i slučaj šampioni kada su razulupani automobili prvotimaca ispred svlačionice. Ipak, Stojanović je prebrodio i taj period, o čemu je pričao u emotivnom intervju za list Danas.


Moj fizički izgled se u samo tih godinu dana drastično promenio, pogotovo boja kose, pošto sam osedeo, a postala je i ređa. Sad zato nosim samo kratke frizure (smeh). Navijači u šali kažu da sam došao kao mladić, a za godinu dana otišao kao starac. Ima i toga, stres je učinio svoje. Zvezda je veliki klub i navijači su bez pardona, očekuju samo rezultate, i to sa pravom. Evo, danas sam malo mlađi nego kad sam otišao iz Zvezde (smeh). Osvajale su se titule i pre i posle mene, ali ova je vredela svega toga što smo ja, igrači i uprava prošli“, rekao je iskusni stručnjak za Danas.

Dva puta je bivši selektor Slovenije pakovao kofere. Činilo se da neće preživeti poraz od Voždovca na stadionu Obilića, ali na sreću Crvene zvezde je ostao.


„Sigurno jedna od najinteresantnijih sezona, kako za mene, tako i za navijače Crvene zvezde. Jedna velika turbulentna sezona gde je bilo svega i svačega. Od na početku velikog nepoverenja, do na kraju i poverenja i uvažavanja između svih nas, a koje traje još i danas. Drago mi je što i danas mogu da odem na stadion i sretnem se sa ljudima sa kojima sam radio, a vidim da postoji i doza poštovanja i respekta i od strane navijača. Mnogi kažu da je bila jedna od najdražih titula“.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

U toj sezoni igrači Crvene zvezde nisu imali novca za osnovne životne potrebe. Stariji momci poput Mijailovića, Ninkovića i Milijaša bili su staratelji ostatku svlačionice.


„Ne samo to. Bilo je i onog slučaja razbijanja automobila, ubacivanja šampona… Bilo je cele te godine puno nekakvih stvari koje sada zvuče neverovatno, jer je sada situacija u klubu normalna. Jedino što nas je držalo je to bezgranično poverenje između nas, igrača i stručnog štaba. Imao sam sreću da sam vodio garnituru strahovito karakternih igrača kojima ništa drugo nije bilo interes, niti su o bilo čemu drugom razmišljali osim o tituli. Nisu mislili ni na pare, ni na buduće transfere, već zaista samo na titulu“.

Iako je preživeo pakao u Ljutice Bogdana Stojanović kaže da se nijednog trenutka nije pokajao zbogt dolaska u Beograd.


„Sada na to gledam sa više aspekata. Da nije bilo takvo stanje, možda nikada ne bih ni došao u klub. Ali, kada sam već prihvatio i uspeo da napravim rezultat u takvom stanju, posle toliko godina dominacije Partizana, onda mi svakako nije žao. Samo me je srce tada vodilo i ništa drugo. Bila je to i hrabrost i ludost, mada za Zvezdu moraš imati i jedno i drugo. Sada, sa ovim iskustvom, debelo bih razmislio šta da radim da dobijem poziv nekog kluba koji je u istoj takvoj situaciji. Odluka da dođem u Zvezdu je bila kao magnet. U četvrtak sam dobio poziv, a u petak sam već bio na Marakani u Beogradu. Seo sam u kola bez razmišljanja. Nisam ni razmišljao šta sa sobom to sve povlači. U glavi mi je bilo da imam šansu da radim u tako velikom klubu, ali nisam znao tada da ima toliko problema. Ali, žao mi je što nisam došao u srećnije vreme i radio više sezona. Možda bih lakše napravio rezultat“.

U Srbiji još uvek kruži legenda da vas je izvesni taksista Miško preporučio i doveo u Zvezdu. Šta je prava istina?


Miško taksista postoji i jeste moj prijatelj. Družili smo se i pre nego što sam došao u Zvezdu, a nije tajna da je uvek pričao i imao veliku želju da dođem da vodim crveno-bele. Ali, prava priča ide ovako. Ja sam u četvrtak bio u LJubljani, dobio sam poziv od Voje Dragovića (fudbalski menadžer – prim. aut.) koji je sedeo u kancelariji sa Slavišom Kokezom. On je tada bio potpredsednik Crvene zvezde i valjda je dobio zadatak upravnog odbora da pregovara. Ja sam odmah seo u auto i u petak sam bio u Beogradu. Sreo sam se sa Kokezom i Dragovićem i dogovorio sve za pet minuta“, otkrio je za Danas Slaviša Stojanović.

Mozzart