DRAMATIČNA PRIČA LEGENDE BAJERN MINHENA! “Zbog rata trenirao u Zvezdi pa pobegao”

– Otac nije želeo da svoj talenat trošim s puškom u ruci – rekao je jednom Hasan Salihamidžić.

Legendarni bosanskohercegovački fudbaler Hasan Salihamidžić (43) danas je sportski direktor evropskog prvaka Bajerna sa sjajnom karijerom iza sebe, a igrao je još za Hamburg, Juventus i Volfsburg.

Nemački Spox tom je prigodom objavio prigodnu priču o Salihamidžiću, čiji su i život i karijera filmska, holivodska priča o borbi za opstanak, o dokazivanju u zemlji u koju je došao kao autsajder.

Salihamidžić je, uz Vahida Halilhodžića, najveći fudbalski stručnjak iz Jablanice, koju je napustio u vihoru rata početkom devedesetih. Zatekao ga je dok je boravio u Beogradu, na pripremama kadetske reprezentacije Jugoslavije.

foto: EPA/ALEXANDER HASSENSTEIN

Morao da se pojavi 1. maja, a Hasana je otac Ahmed sa saigračimja iz mostarskog Veleža Vedranom Pelićem 30. travnja dovezao na sarajevski aerodrom na let za Beograd. U Sarajevu su se već od 6. april vodile borbe.

Salihamidžić je na kontrolnojm punktu proveo četiri sata dok nije stigla potvrda iz FS Jugoslavije da je poziv koji je držao u rukama valjan i da može da se upiti put Beograda. Taj let 30. aprikla bio je poslednji redovni putnički između Sarajeva i Beograda. Salihamidžić se više nije mogao vratiti,nedeljama je trenirao u Crvenoj zvezdi čekajući da se situacija promijeni. Ali rat je tek počinjao i nije mu preostalo ništa drugo nego okolnim putem, preko Mađarske, Slovenije i Hrvatske vratiti se u Jablanicu. Dva dana putovao je u rodni kraj, gde ga ništa dobro nije čekalo. Imao je petnaest godina, radio je kao konobar, a otac Ahmed očajnički je po Evropi zvao i tražio klub u kojem bi mogao udomiti sina i tako ga spasiti od najgoreg.

– Otac nije želeo da svoj talenat trošim s puškom u ruci – rekao je jednom Hasan Salihamidžić.


Uz velike napore i uveravanja Ahmeda Halilhodžića (rođaka trenera Vahida), javio se Hamburg i ponudio mu ugovor. Tri meseca čekao je Braco papire da može napustiti BiH, a kad su napokon stigli, otac ga je autom poslao za Split, gde je onda seo na autobus za Hamburg. Na kolodvoru ga je trebala čekati Ahmedova supruga, ali nije se pojavila. Braco je seo u kafić i jedva izgovorio: “Bitte limonade!” Shvativši o čemu je reč, konobar mu je rekao: “Pa reci na našem, brate!”.

foto: FC Bayern

– Otac me prvo morao automobilom odvesti do Hrvatske. Odatle su autobusi išli za Nemačku, ja sam sedeo u autobusu koji je išao za Dortmund. Na granici ste uvek morali drhtati, imali smo sreće i uspeli smo se probiti – rekao je Salihamidžić i dodao:

– U nekom sam trenutku stigao u Dortmund i odatle sam vozom otišao do Hamburga. Imao sam samo torbu i nešto novca. Nisam znao što očekivati.

I tako je počela borba o kakvoj smo čitali i u slučaju Luke Modrića. Borba ne samo za karijeru nego i za pristojan život. Nije mogao pasti u bolje ruke kad mu je trener u HSV-u postao Feliks Magat.. Nakon tri godine probijanja debitovao je za prvi tim HSV-a i ostao do 1998. Bio je silno uporan, posvećen fudalu iako ga je ljubav umalo došla glave. U maju 1997., žureći se s treninga na sastanak s devojkom, u pozajmljenom BMW kabrioletu doživio je saobraćajnu nesreću u kojoj je čudom ostao živ. Izgubio je kontrolu nad vozilom, odleteo0 u zid obližnje porodične kuće te se zaustavio tek u dnevnom boravku! “Tri vojske” vatrogasaca izvlačile su ga iz olupine, a vlasnica kuće završila je u bolnici – od šoka! Salihamidžić je ostao čitav, a 1998. prešao je u redove Bajerna  koji je nakon izgubljene trke za naslov prvaka protiv Kajzerslautnea za trenera doveo autora zlatne ere Borussije Dortmund Otmar Hicfeld. Došli su zajedno i – pokorili svet. Braco Salihamidžić bio je neizostavan deo sjajnog sastava Bavaraca.

Espreso