ĐOKOVIĆ JE U FINALU! Novak savladao Norija i igraće protiv Kirjosa za 21. Grend slem titulu

Još korak je ostao Srbinu do odbrane trofeja!

Najbolji srpski teniser Novak Đoković imaće priliku da brani titulu na Vimbldonu pošto je u polufinalu takmičenja uspeo da preokrene i savlada domaćeg predstavnika Kamerona Norija sa 2:6, 6:3, 6:2, 6:4.

Ono što je bilo predviđeno, to je i ostvareno. Od čitavog plana, ostala je samo još jedna stepenica i Novak bi u nedelju mogao da odbrani titulu na Vimbldonu i ponovo se primakne na jedan Grend slem trofej zaostatka za Rafaelom Nadalom.

Ponovo je Đoković nešto sporije ušao u duel, ponovo je dozvolio protivniku da se ponada da može da se bilo šta što bi moglo da šokira sportski svet.

Nori je prilično ubedljivo osvojio prvi set, a onda je osetio gnev bogova i upao u mašinu iz koje nije izašao do kraja susreta.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Generalno, Britanac, dokle je živeo, živeo je od grešaka srpskog asa i od svog servisa. Kada je prva stavka nestala, već je bio u problemu, a kada je druga izostala, meč je bio gotov i pre kraja.

Protiv najboljeg riterna sveta kritičan je izostanak prvog servisa, to je i sam Nori osetio na svojoj koži pošto su mu procenti u toj koloni stigli i do nekih 15 odsto ne uzimajući u obzir prvi set.

Uskoro opširnije...

TOK MEČA

IV SET

6:4 - KRAJ! NOVAK ĐOKOVIĆ JE U FINALU VIMBLDONA! 

5:4 - Dva dobra servisa i Nori će ipak "mučiti Novaka da servira za korak dalje. Verujemo da to neće biti problem višestrukom Grend slem šampionu.

5:3 - Sve sigurno i sve na mestu - Đoković je na samo gem od finala Vimbldona!

4:3 - Malo po malo, britanski predstavnik uspeva da uzme još jedan gem. Sada je to učinio sa samo jednim izgubljenim poenom, a Novak je gem zaključio izbačenom lopticom iznad osnovne linije. Možda bi bilo bolje da Srbine ne taktizira previše, čini se da Nori ima snage da možda napravi još neki sitni problem.

4:2 - Možda Novak ne može do još jednog brejka, ali Nori može samoda sanja ribrejk. Još dva gema do finala.

3:2 - Pravo je čudo što je Nori još uvek tu. Spasao je četiri odvojene lopte, servirao je dobro kada je bilo najpotrebnije i publika je ustala da mu aplaudira. Svi su na stadionu svesni da Britanac bio pred totalnim ponorom, da su mu i sada male šanse, ali da još uvek možda u nekom scenariju da ustane sa konopaca.

3:1 - Dva asa i novi korak ka finalu. Nešto radikalno bi moralo da se promeni kako bi Britanac skrenuo u neku srećniju ulicu.

2:1 - Uzima Nori sada gem bez izgubljenog poena. Servis radi, ali naspram sebe ima ponovo čoveka koji nije mnogo zainteresovan za još jedan brejk. Prednost je sasvim dovoljna, a igra i više od toga.

2:0 - Potvrda očas posla. Novak se u 42. Grend slem polufinalu snalazi na najbolji mogući način i teško da se ovde ritam i scenario može promeniti.

1:0 - PONOVO BREJK ZA ĐOKOVIĆA! Kao što je rečeno i kao što je svima već jasno, Nori je čini se odustao od ideje da može bilo šta da uradi u ovom meču više od osvajanja prvog seta. Pokušavao je da se spase, otimao se iz mašine koja ga je uhvatila i ne pušta. Taman kada je gem loptu sebi obezbedio, sve je prosuo i došao u situaciju da juri brejk minusa i u četvrtom setu.

III SET

6:2 - PREOKRET! ĐOKOVIĆ SADA VODI U SETOVIMA! 

5:2 - Ovo je gem koji nije mnogo interesovao Novaka koji je rizikovao, agresivnim riternima pokušavao da pogodi stranu što mu nije polazilo za rukom. Ipak, krajnje trivijalno za ono što sada sledi - serviraće za preokret u setovima.

5:1 - Ništa novo na centralnom terenu Vimbldona. Odavno je tas na vagi prešao na drugu stranu i Đoković sada samo koristi inerciju ka finalu Vimbldona. Nori će servirati za ostanak u ovom setu.

4:1 - NORI JOŠ JEDNOM GUBI SERVIS!  Ono što je možda radilo u prvom setu, sada apsolutno ne radi. Svi su primetili da je taktika Britanca da servira u bekhend stranu Novaka kada mu gori, ali u ovom gemu nije uspevao da ubaci u polje. To je rezultovalo razmenama u kojima je jasan favorit. Ima Đoković otvoren put ka preokretu.

3:1 - Ne staje Novak. Dva asa za kompletiranje novog gema i ponovni beg na +2. Kameron je pod konstantnim pritiskom i jedino što može da ga izvuče sada je publika koja mu daje snagu da nastavi ovu borbu.

2:1 - Publika je sada pomogla Noriju da se odupre ovom naletu. Sada su mu potrebni svi kapaciteti da ostane rame uz rame sa Srbinom. Posle prvog poena, uspeo je asovima i servis vinerima da uzme prvi gem u trećoj deonici.

2:0 - Već dugo domaći teniser ne može ni da pomisli o eventualnom oduzimanju servisa Đokovića. Poene jako teško zarađuje, sve manje šansi da pobedi u razmeni, tako da je Novak sada u nizu od pet osvojenih gemova. Potvrda je stigla i navijače srpskog tenisera može da raduje činjenično stanje na terenu.

1:0 - BREJK ZA ĐOKOVIĆA ODMAH NA STARTU SETA! Ovo je bilo kao voda kada nadire i samo je momenat kada će poplava uzeti svoje. Spašavao je Nori pojedinačne brejk lopte dva puta ubacivši prvi servis, ali čim je to morao da učini sa drugim, nije uspeo. Greške sada polako počinju da prelaze na stranu Britanca i ukoliko se ovakav trend nastavi, teško da će moći nečemu da se nada do kraja ovog meča.

II SET

6:3 - SEEET ZA NOVAKA! Imamo izjednačenje! 

5:3 - BREEEEJK ZA ĐOKOVIĆA! Serviraće Novak za set! Ovo je izgledalo veoma dobro, ali uz neshvatljivu grešku Norija na mreži, Đoković je došao do dve brejk lopte. Tako ošamućen, Britanac je izbacio lopticu iznad osnovne linije i sada je u velikom problemu.

4:3 - Novi gem bez izgubljenog poena. Domaći teniser nije imao nikakvih šansi da zapreti, ako se izuzme prvi poen gde je Novak morao da praktikuje gimnastiku kako bi odigrao jedan volej i smestio lopticu suprotno polje.

3:3 - Preživeo je Nori još jedan udar i još jednu brejk loptu. Najveća pretnja za njega je što je jasan talas Novaka koji je sve sigurniji na svojim servisima, a sve agiliniji na protivničkim. Biće sve teže za Britanca kako se bude primicao kraj drugog seta.

3:2 - Sve je bilo perfektno osim uvodnog poena. Đoković je ponovo u prednosti i to je vrlo bitno jer Nori polako oseća pritisak i mogao bi uskoro podlegne njemu.

2:2 - Srpski teniser je imao idealnu priliku da napravi brejk, ali ta jedna šansa nije iskorišćena. Nori je sa 30:0 sebi napravio gadan problem, ali je jednom kombinacijom 1-2 i kasnije servisom rešio gem u svoju korist.

2:1 - Ponovo vrhunski odigran servis gem. Opustila se ruka i sada bolje idu razmene sa osnovne linije. Još uvek Đoković nije izgubio poen u svom servis gemu.

1:1 - Imamo blic Đokovića, ali nedovoljan da se odmah krene ka brejku. Nori se suočio sa 30:30, ali je prelomio u svoju korist, najviše trčanjem. Po statistici se vidi da Britanac dosta više pokriva terena i time unapređuje defanzivu.

1:0 - Ovo je već nešto lepše od Novaka. Sva četiri prva servisa su ušla u polje i sva četiri poena su prilično lako osvojena. Uvodno vođstvo je tu.

I SET

2:6 - SET ZA NORIJA... Ovo nije niko očekivao, pogotovo ne posle samo 32 minuta igre.

2:5 - ŠTA SE DEŠAVA? ĐOKOVIĆ PRETRPEO PONOVO BREJK... Previše grešaka od strane Novaka dovelo ga je pred svršen čin u prvom setu. Nori, niotkuda i bez prevelike agresije i neke epohalne igre, dolazi do servisa za osvajanje prve deonice.

2:4 - Nema još buđenja za Noleta. Kameron je taj koji igra trenutno sigurnije, manje greši i to je jedina stvar koja trenutno pravi razliku.

2:3 - PONOVO NOVAK GUBI SERVIS... Čini se da srpski as još nije ušao u udarac, iako sa druge strane nije to nešto što baš oduševljava. Nori čeka svoje momente, sigurno vraća u polje i čeka agresiju Novaka. Kao i do sada, taj drugi servis je problem kod Đokovića i sada će ponovo morati da juri osetniju prednost britanskog predstavnika.

2:2 - Kakav poen je odigrao Srbin za 15:15! Kroz noge je lobovao Britanca i onda izašao na mrežu za prelepu skraćenu lopticu. Zapretio je nakon toga sa 15:30, ali stigli su servisi protivnika i egal je ubrzo stigao.

2:1 - E, ovo je već mnogo bolje. Preoreket Novaka i znantno poboljšan prvi servis. Još uvek to nije najbolje ukoliko ne ubaci lopticu iz prve u igru, ali procenti će sigurno sada da rastu.

1:1 - IDE I RIBREJK NOVAKA! Brzi odgovor i koristi Đoković greške iz bekhenda protivnika. Nije bilo ni mesto ni vreme za paniku, Nori nije neko ko može toliko lako da potvrdi stečeno ako uzme u obzir da mu servis nije jača strana. Idemo ponovo od nule.

0:1 - ODMAH PROBLEMI I BREJK ZA NORIJA... Ovo nismo očekivali, ali smo zato očekivali publiku na strani Britanca. Dve greške i loptica u mreži doveli su Novaka pred odbranu dve brejk lopte. Jednu je spasao, ali drugu je morao da spasava iz drugog servisa, što mu nije pošlo za rukom.

PRE MEČA

Đoković ispunjava sve zadatke ka glavnom cilju, neke teže, a neke lakše, ali se čini da mu žreb nikada nije bio otvoreniji na Vimbldonu. Pre velike smotre, srpski as nije odigrao niti jedan zvanični meč na travnatoj podlozi. Jedina priprema mu je bio egzibicioni meč u Harlingemu protiv Feliksa Ožea Aliasima gde je nagovestio u dva seta da je spreman.

Došao je na Vimbldon, eliminisao redom Kvona (3:1), Kokinakisa (3:0), Kecmanovića (3:0), Van Rajthovena (3:1), a onda je stigao jedan veoma težak okršaj sa Janikom Sinerom gde je sa 0:2 morao da se juri preokret.

Videlo se da je Đoković spreman da to pretvori u svoju korist, namučio se pošteno, ali je pokazao zbog čega je jedan od najboljih tenisera svih vremena.

Sa druge strane, Nori će imati podršku svoje publike, a sam kosturaški položaj doveo ga je do situacije da ima prilično lep raspored. Sve je to iskoristio, naređao Anduhara (3:0), Munara (3:2), Džonsona (3:0), Pola (3:0) i Gofana (3:2) koji ga je umalo koštao glave.

Jedini međusobni sastanak na terenu, Novak i Kameron su imali 2021. godine na finalnom Mastersu u Torinu kada je Nori naknadno bio pozvan umesto Cicipasa, a meč se nesrećno završio po Britanca pošto je poražen sa 6:2, 6:1 za samo nešto više od sat vremena igre.

Pobednik ovog duela igraće protiv Nika Kirjosa koji spreman i odmoran čeka. Australijanac je napravio sjajnu kampanju na Vimbldonu, konačno je ostvario svoj puni potencijal, a za to je nagrađen srećom u nesreći pošto mu je Rafael Nadal predao i pre susreta zbog povrede koju je zaradio u četvrtfinalu protiv Tejlora Frica.

(Telegraf.rs)