Delije spremaju NEVIĐEN spektakl u Lajpcigu

Crveno-beli očekuju veliku podršku u Nemačkoj

Fudbaleri Crvene zvezde u sredu, 25. oktobra, igraju protiv RB Lajpciga meč trećeg kola grupne faze Lige šampiona u Nemačkoj, gde se očekuje i dosta velika podrška njihovih navijača.

Popularne Delije su spremne za ovo gostovanje, a izdale su i jedno saopštenje za sve.

Oni su otkrili i kakvu će koreografiju imati i šta će biti važno da se poseduje u Lajpcigu.

Saopštenje navijača prenosimo u celosti.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

- Šal je verovatno najklasičniji navijački rekvizit ikada. Danas oni nisu toliko u modi kod nas na tribini, ali pre samo dve, tri decenije bili su veoma važno obeležje. Pitanje časti je bilo da se odbrani šal ako bi protivnik pokušao da ga skine, i stvar prestiža da se nosi ukoliko bi bio neki od retkih primeraka i naročito ako bi bio sa imenom ekipe. Istorija ovog legendarnog navijačkog rekvizita počinje kao i većina drugih stvari u kolevci fudbala - u Engleskoj.  Početkom 20. veka kada su klubovi počeli da nose dresove uvek istih boja počeli su i na tribinama da se viđaju šalovi u bojama kluba. Tridesetih godina pojavili su se takozvani bar šalovi (kod nas poznati kao "hvalatibako"). Međutim prava njihova ekspanzija kreće sa rađanjem modernog navijačkog pokreta, šezdesetih i sedamdesetih godina gde se moda nošenja šalova seli sa Ostrva i u Italiju i kasnije i u druge zemlje.

Osamdesetih i devedesetih na našoj tribini mogli su da se vide šalovi raznih klubova, u nedostatku naših koji su bili jako dragoceni i retki. U drugoj polovini devedesetih situacija se popravila, krenula je masovnija proizvodnja i uskoro je iskorenjeno prisustvo tuđih šalova kod nas. Početkom dvehiljaditih postaju popularni šalovi na pruge (iako ih je bilo i ranije). Kao i u svim drugim segmentima i u dizajniranju ovog navijačkog rekvizita estetika i originalnost su bili i jesu veoma važni. Osim stranih šalova na Severu smo se borili i protiv onih ružnih koje su pravili ljudi koji nemaju veze sa tribinom ili klubom. Takođe je negativna pojava da se nose šalovi koji se prave za određenu utakmicu, polovina naša a polovina kluba protiv koga igramo. Teška nebuloza koja nema nikakvog smisla i njih ne treba nositi.

Jedna od najlepših slika tribine je šarpata. Tribina se pretvori u tepih od šalova i to je svojevrsna koreografija u kojoj učestvuje svaki čovek. Ove srede u Lajpcigu pravimo još jednu sliku za pamćenje...

(Telegraf.rs)

Molimo vas da donacijom podržite rad portala CrvenaZvezdaInfo

Pročitajte: