Delije i dalje zahvaljuju Tei Katai: Statistika koja deluje NEVEROVATNO

Nestvarna forma Zvezdinog kreativca oslikana kroz još neke podatke

Kada je prošle godine, u prvom delu sezone, igrao na magičnom nivou, i simultano pravio razliku na evropskim i srpskim terenima, svi su pomislili da Aleksandar Katai igra fudbal života.

I da od toga ne može bolje. Zahvaljujući njemu tim Dejana Stankovića je ušao u Ligu Evrope, zatim slavio protiv Genta i Libereca. Igrao se Zvezdin Magiko pre duge pauze izazvane bolešću, tačnije trompocitopenije, koja ga je odvojila od terena tri meseca.

Ostao je bez mogućnosti Aleksandar Katai da ponovi najbolju sezonu u karijeri (23 gola) posle koje je otišao u Alaves. Ali ono što je propustio u prošloj takmičarskoj godini, momak iz Srbobrana bi mogao da nadoknadi ove.

Stigao je Katai, precizno izvedenim slobodnim udarcem u Novom Pazaru, do kote od 11 golova. I na dobrom je putu da pomeri standarde kada su lična dostignuća u pitanju.

HTML5 Icon

Na poslednjih osam zvaničnih utakmica Aleksandar Katai je mrežu rivala pogađao čak devet puta. Neki golovi imali su veliku specifičnu vrednost. Počev od onog na Marakani protiv Kluža kada je iskoristio spuštanje grudima Milana Pavkova,preko revanša u Rumuniji, pa sve do izjednačenja u večitom derbiju.

Zvezdin najbolji igrač poentirao je i protiv Novog Pazara, Proletera, Čukaričkog i TSC i Brage. I prema tom paramteru jedan je od najubojitih igrača u Evropi.

Ipak, dostignuće portugalskog napadača Huga Vijeire iz sezone 2015/2016. ostalo je van domašaja Aleksandra Kataija. Uz veliki dodatak da je Zvezdin Magiko pogađao mreže na značajnim utakmicama u Evropi i večitom derbiju. Portugalac je u tom periodu bio fokusiran samo na domaći front.

Serija Huga Vijeire počela je 28. novembra 2011. godine kada je pogodio mrežu Voždovca na asistenciju Luisa Ibanjeza za trijumf od 2:1. Potom je bio precizan protiv Čukaričkog (dva puta), Radnika (tri puta), Javora, Mladosti, Partizana, Jagodine, Spartaka i Novog Pazara. Na istom uzorku kao Katai od osam mečeva Hugo Vijera je 12 puta bio precizan. Stao je tek 2. aprila 2016. godine protiv Vojvodine (0:0).

Imaće mnogo motiva Aleksandar Katai protiv Ludogoreca u Razgradu i zbog još jednog parametra. Već je Zvezdina desetka postigla ove sezone pet golova na međunarodnoj sceni. Dva puta je tresao mrežu Kairata, potom je bio precizan protiv Kluža i Brage. Bez učinka ostao je samo u dvomeču sa Šerifom iz Tiraspolja što se osetilo i na konačnom rezultatu.

Kada je reč o ovom milenijumu najubojitiji u jednoj sezoni kada je u pitanju međunarodna scena je Ričmond Boaći. Bivši reprezentativac Gane je tokom sezone 2017/2018. postigao osam golova u kvalifikacijama i Ligi Evrope. Čak sedam puta je pogađao u četiri kola kvalifikacija, kada se Crvena zvezda sudrala sa Florijanom, Irtišom, Spartom iz Praga i Krasnodarom. Potom je pogodio i gol Kelna.

Dakle, imaće Katai još najmanje pet utakmica pred sobom da postigne tri gola i izjednači dostignuće Ričmonda Boaćija. Ispred Zvezdine desetke, kada je reč o broju golova na međunarodnoj sceni, u jednoj sezoni je El Fardu Ben. On je sa šest pogodaka u kvalifikacijama bio najzaslužniji za prvi ulazak u Ligu šampiona. Potom je pogodio i u Napulju na asistenciju Marka Marina.

Do kote šest stigao je i Nikola Žigić tokom leta i jeseni 2003. godine. On je u sudarima sa moldavskim Ocelulom i danskim Odenzeom ispucao ceo arsenal od šest hitaca, pošto je u sudaru sa Rozenborgom ostao bez učinka.

Tokom četiri evropske sezone u Crvenoj zvezdi Aleksandar Katai je postigao 12 golova u Evropi. Jedan od najvažnijih je upravo protiv Ludogoreca kada je u Razgradu serijom lažnjaka bacio na travu Plasutana i kapitena Đakova i potom levom nogom pogodio mrežu Stojanova.  

Od devet pogodaka na poslednjih osam mečeva, Aleksandar Katai je postigao samo jedan levicom. I to onaj možda i najlepši protiv Proletera na asistenciju Mirka Ivanića.

Mozzartsport