Da nije bilo Mihe, ne bi bilo ni Barija: “Mihajlović u sredinu!”

Najlepše momente karijere Miha je imao u Zvezdi, meč protiv Bajerna u revanšu polufinala Kupa šampiona bio je i ostao njegov pečat na velikoj karijeri

Posle duge i mučne bolesti napustio nas je legendarni Siniša Mihajlović (54) koji je iza sebe ostavio životno delo za ponos njegove zemlje, porodice, prijatelja, navijača, zvezdaša, partizanovaca, rivala, poštovalaca, bivših saigrača...

U striktno fudbalskom smislu, Siniša će ostati u mislima svih upamćen kao jedan od najboljih, ako ne i najbolji izvođač slobodnih udaraca u istoriji fudbala, onaj čija je "desnica kao grom, a leve se i sam plaši". Čovek koji je svoje ime utkao u anale evropskog fudbala u tom pogledu.

Ali Miha je, naravno, mnogo više od toga.

A sve je počelo u Vojvodini, tamo je fudbalski stasao. Njegov razvojni put je tu uzeo na zamahu, išao tako silovito da je brzo stigao do Zvezde u transferu vrednom za tadašnje pojmove astronomskih milion maraka. Barbika, kako su ga tada zvali, stigao je na Marakanu.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Siniša i njegovi saigrači pod komandom Ljupka Petrovića pisali su istoriju, vrhunac tog puta je bilo finale KEŠ-a i titula u Bariju, ali je u sećanju navijača, možda i više nego meč sa Marseljom, ostao revanš duel polufinala protiv Bajerna.

Danas, svi su saglasni, da nije bilo Mihe i njegovih poteza, ne bi bilo ni finala u Bariju i Zvezdine evropske titule.

Mihajlovićev gol Aumanu kroz noge za 1:0, kada je "Zvezdina fudbalska školjka eksplodirala i nebo se prvi put otvorilo" najavila je burni nastavka meča, triler za pamćenje, te preokret Bavaraca koji je usledio, a onda, u prizoru koji je ušao u antologiju srpskog fudbala - gol Zvezde za 2:2 i prolaz u finale Kupa evropskih šampiona.

"Mihajlović u sredinu!", usklik Milojka Pantića koji na vrhuncu uzbuđenja prati poslednji napad Beograđana na bunker Bajerna, a Augentaler koji postiže autogol, ostaće zauvek uklesan u srca zvezdaša. Miha je i tu bio čovek odluke. On je ubacio u sredinu, a ostalo je istorija.

Zvezda je u danu kada je stigla tužna vest o Mihinoj smrti podelila upravo taj blistavi momenat njegove karijere u klubu, uz slomljeno srce. Mihajlovićev trk ka severnoj tribini, posle prvog gola, i pored velikih rezultata koje je u daljoj karijeri postigao, ostaće, moguće, najupečatljiviji momenat njegovog celokupnog opusa.

(Telegraf.rs)