Da li je ovo glavni problem Crvene zvezde?

Crvena zvezda mora da pronađe rešenje u napadu kada je "neće gol", pošto se niko od napadača nije proslavio u Superligi ove sezone. Svi zajedno su postigli šest golova, a poređenja radi Rikardo Gomeš iz Partizana je već na 15

Znao je ove jeseni Dejan Stanković često da kaže da je "falio neki gol više" ili da "moraju bolje da se završavaju situacije pred protivničkim golom", stalno je ponavljao svojim igračima da je važno da se "gol postigne na vreme", međutim ipak se dešavalo da i kada se ispromašuju - mora da preuzme odgovornost za to.

Kombinaciju svega toga videli smo u Surdulici gde je Zvezda doživela prvi poraz u Superligi posle 51 utakmice i 500 dana, pošto je Radnik bio precizniji pred golom. Uspeli su domaći dva puta da savladaju Milana Borjana, dok je tek jedna Benova lopta završila iza leđa golmana Radnika, a iako je Zvezda stvorila dovoljan broj šansi za pobedu - morala je da se pomiri sa porazom kojim se sve više udaljava od lidera Partizana.

Tako je Zvezda s jedne strane u situaciji da ne paniči i pomisli "svakome može da se desi slab dan", posebno što je ovo tek treći poraz Stankovića u Superligi od dolaska u klub, dok sa druge strane mora da motri i na Partizan koji ove sezone, za razliku od prethodnih, nije zabrljao u jesenjem blatu.

Crno-beli imaju pet bodova prednosti u odnosu na Zvezdu, to će moći da uvećaju i na čak osam danas protiv Metalca, ali iako će crveno-beli imati meč manje - važna je i psihološka strana kada se pogleda tabela.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Zbog čega je Zvezda zabeležila dva "već" dva kiksa ove sezone i kako može da ih spreči ubuduće?

Jedini problem u igri Stankovićevog tima je efikasnost, iako to zvuči suludo kada se kaže za ekipu koja je postigla 30 golova na 13 utakmica u domaćem prvenstvu. Međutim, ako uzmemo u obzir da je od toga čak sedam golova bilo protiv Kolubare, kao i da su tri od deset pobeda "minimalci", onda smo već na tragu nečega.

Dejan Stanković.

IZVOR: MN PRESS

U ovo vreme prošle sezone Zvezda je postigla devet golova više, zabeležila pobedu više, ali i imala čak devet bodova više od Partizana - koji je, gle slučajnosti - imao problem sa efikasnošću posle odlaska Umara Sadika.

Takva vrsta glavobolje trenutno ne brine Aleksandra Stanojevića pošto je Rikardo Gomeš u neverovatnoj formi i već je postigao 15 golova u domaćem prvenstvu i važi za jednog od najefikasnijih strelaca u Evropi. Lako ulazi u šanse, realizuje ih i na vreme Partizanu omogućava da se "odvoji" od rivala i ne brine za dalje.

Zvezda trenutno nema takvog golgetera, odnosno njeni napadači nisu ni blizu efikasni poput Gomeša, a i njihov profil ne podrazumeva da im je osnovni zadatak da tresu mreže, što je ponekad mač sa dve oštrice.

U situaciji kada su Aleksandar Katai, Mirko Ivanić i Gelor Kanga raspoloženi - to je idealna kombinacija, međutim ako je neko od njih van forme, ritma ili tima, počinju problemi. Tada se od "devetke" očekuje da i sama kreira i pogađa, što je još teže pod pritiskom kada rezultat nije povoljan.

Milan Pavkov.

IZVOR: MN PRESS

Tako je Milan Pavkov postigao tri gola ove sezone u Superligi, i više nije igrao nego što jeste, a LoisDioni, Marko Lazetić i sada već bivši igrač crveno-belih Nikola Krstović, tek još po jedan.

Rišairo Živković je za sada bez učinka. Dobio je priliku u Surdulici, ali je zabeležio jedan mlak udarac i pogođenu stativu.

Zvezda je za ovaj hroničan problem znala već dugo, to je jedan od razloga što ni sa Falćinelijem nisu nastavili saradnju (uz finansijska potraživanja), ali su se nadali da će Dioni uspeti da ga zameni u ulozi "sidraša", kao i da će ponovo zaigrati kao u dresu Dižona kada je vredeo 10 miliona evra.

Na srpske terene se još privikava, povremeno napravi dobar potez u Evropi iz koga profitira tim, ali je njegova nesnalažljivost u gol-situacijama sada već preupadljiva.

Prečesto se dešava da Dioni izgubi duel okrenut leđima ili licem ka golu, da odlazi previše iskosa kako bi dobio loptu, a gotovo da je neverovatno u koliko situacija je nečisto, da ne kažemo traljavo, zahvatio loptu kojom bi napadači makar morali da uzrmaju golmana.

Ako pitate navijače Anžea ili Sent Etjena, poslednja dva kluba za koje je Dioni igrao i ne tako često pogađao, promašaji su bili toliko česti da postao i "mim" na društvenim mrežama.

Takav imidž je trebalo da skine, a ne potvrdi u slabijoj ligi.

Lois Dioni.

IZVOR: MN PRESS

Nije se mnogo bolje pokazao ni Milan Pavkov koji je tek preležao koronu i koji je imao toplo-hladno jesen, kao po običaju, dok još ne postoji poverenje u Marka Lazetića, iako ima golgeterske predispozicije.

Zvezda tada mora da se uzda u El Fardua Bena kome to nije osnovna uloga, ali je ove sezone pet puta tresao mrežu u Superligi, međutim deluje da i napadač sa Komorskih Ostrva igra na slabijem nivou nego prethodnih godina, posebno je to bilo izraženo u Evropi.

Deluje da je Zvezdi i te kako potreban "gol igrač" koji će joj skratiti muke kada ostatku tima ne ide, koji će moći da "izmisli" nešto ili da na prvu dobru loptu postigne pogodak, baš kao što to Rikardo radi u Partizanu.

I nije potrebno Zvezda dalje da ga traži, dolazi na zimu i zove se Ohi Omoižuanfo, a kraj svog imena ima 27 golova ove sezone. Problem je što su upisani za Molde, a Zvezdi preostaje još mesec i po dana sezone u kojima će morati da igra bez izrazitog golgetera, dok je sve umornija.

Zato pre dolaska Norvežanina mora da se probudi i neko od napadača kako Partizan ne bi pobegao još dalje, a navijači se pitali zašto Ohi nije mogao da dođe šest meseci ranije...

Mondo.rs