Da li će Dejan Stanković biti veliki svetski trener?

Kako Dejan Stanković i Crvena zvezda mogu da nastave da se međusobno pomažuNad prvim trofejom u trenerskoj karijeri Dejana Stankovića stoji, logično, i dalje velika senka Vladana Milojevića. Ono što je u dobrom telu prošle sezone posejao najbolji trener crveno-belih u ovom veku, požnjeo je novom eneregijom nekada sjajni vezista Lacija i Intera. Tada je bio samo trener u nastajanju.

Crvena zvezda je pod Stankovićem doživela samo jedan poraz za 90 minuta fudbala u ovoj sezonii, i uspela čak da tadašnjeg lidera Serije A, ekipu Milana, pribije uz konopce. Zvezda je pod Stankovićem bila ponosna i karakterna. I na kraju: imaće Crvena zvezda šansu da duplom krunom zaokruži najbolju sezonu još od osvajanja evropske titule u Bariju 1991. godine. Ali ta utakmica za Stankovića i već umoran tim, daleko od potrebnog tonusa (što je i razumljivo posle 10 meseci pritiska) može da predstavlja samo bonus.

Zbog svega nabrojanog Dejan Stanković se odužio klupskim čelnicima, direktorskom tandemu, kao i moćnim ljudima bliskim klubu za veru u njegov stručne kvalitete i šestomesečni „grejs period“. Pobio je sumje, jer, budimo realni, i pored toga što je veliko, ogromno ime, bivši reprezentativac Srbije nije, posle Milojevićevog perioda, bio dovoljno veliki mamac za ogromnu euforiju. Njegov nekadašnji kolega iz košarkaške sekcije Saša Obradsović jeste, ali znamo kako se to završilo...

Međutim, Stanković je verovao u sebe, znao je da mu je pruženom šansom Crvena zvezda omogućila retku privilegiju. Da pronađe sebe posle igračke karijere, i perioda kada se ljudski i profesionalno tražio zaglavljen u odajama UEFA u Nionu.

Crvena zvezda je, što je i logično, pomogla svom detetu, ali je i Dejan Stanković pomogao Crvenoj zvezdi.

Od trenera u nastajanju, Dejan Stanković je za deset meseci postao super trener u nastajanjaju. Sa akcentom na reč – nastajanju.

Kada se sezona bude završila, Crvena zvezda i Dejan Stanković biće na delikatnom zadatku, vremenu ozbiljnih izazova, koji bi trebalo da oplemeni njihov, bar za sada, skladan brak. Sve ukazuje na to da će klupski operativci i direktorski tandem Terzić-Mrkela, uraditi sve da Dejanu Stanković zahvalnost za urađeni posao ne ograniče samo lepim rečima. Već ozbiljnim delima. Posle osvojene šampionske titule, tačnije pobede u večitom derbiju, počela je operacija sklapanja možda i najjačeg tima u novijoj klupskoj istoriji. Potencijalni dolasci Aleksandra Dragovića, Prijovića, Krstičića i Kolarova, trebalo bi bar na prvu loptu da pomognu Dejanu Stankoviću. Ali neusmjinvi kvaliteti koji bi doneli reprezentativci Srbije i Austrije, za posledicu će imati povećanu dozu odgovornosti kada je reč o Dejanu Stankoviću.

Pokazao je Zvezdin šef stručnog štaba u ovoj sezoni da se snalazi u takvim uslovima enormnog pritiska, i da je zanatski, sa brojnim stručnim štabom, na odličnom nivou. Ali tokom leta sve zasluge i minuli uspesi Dejana Stankovića biće resetovani. Praktično neće imati pravo na grešku, radeći se potencijalno vrlo jakom svlačionicom i tražeći put ka minimalnom cilju, plasmanu u grupnu fazu Liga Evrope.

Moraće Dejan Stanković u slučaju dolaska nabrojanih igrača da se bavim psihologijom i doktorira na polju HR-a, jer će pored starosedelaca sa zavidnim stažom (Katai, Ivanić, Borjan, možda i Milunović), parče liderstva tražiti i pridošli igrači. Može to da bude đavoli posao, ali hendlovanje tako jake svlačionice bio bi dokaz da Deja Stanković ima još jednu crtu potrebnu za veliku, baš veliku, trenersku karijeru.

Zvezdin najveći problem – Nemanja Milunović

Ali na tom polju moraće klub da mu pomaže, i pokaže još jednu vrstu ozbiljnosti. U trenucima juriša na novi evropski uspeh, i sitno nezadovoiljstvo, potencijalna varnica može da se pretvori u požar. I spali sve što je rađeno u prethodne četiri godine. Zbog toga će Crvena zvezda morati da prihoduje ozbiljan novac do početka jula i svlačionicu drži mirnom. Jer dugovanja prema igračkom kadru postoje, o čemu svedoče i novi detalji vezani za novi ugovor Nemanje Milunovića.

U sređenom sistemu, sa zadovoljnim prvotimcima, Dejan Stanković će moći da drži i sopstvenu motivaciju, koja se graniči sa fanatizmom, kao i preko potrebnu tenziju i tonus. I to polje prave i „veštačke“ frke Dejan Stanković je doktorirao u ovoj sezoni.

Videlo se to i u trenucima radovanja u svlačionici, kada je okupio ekipu i obratio im se sledećim rečima:

„Momci, pravi ste, pravi ste. Nastavljamo dalje zajedno. Ima ovde još posla“, rekao je između ostalog trener crveno-belih.

Taj posao u narednom periodu je za Dejana Stankovića i Crvenu zvezdu krucijalan. Za obe strane bilo bi dobro da se međusobno pomažu.

Mozzartsport