Čuveni fudbaler Zvezde ŠOKIRAO SRBIJU! “Tito i njegovi saradnici vršili su PRITISAK na narod!”

Legendarni fudbaler Crvene zvezde i nekadašnji strateg crveno-belih, Boško Đurovski, govorio je o tome kako je njegova porodica odbacila prezime Stojanović.

Devet godina je kao igrač proveo Đurovski u Crvenoj zvezdi, dok je u tri navrata radio na "Marakani" kao trener, što ga svakako stavlja u red legendi crveno-belih.

U intervjuu koji je dao za "Kurir", Đurovski je pričao o svom poreklu, kao i o činjenici da je pod uticajem samog državnog vrha morao da promeni prezime.

Pričao je Boško kako je njegov otac, inače rođeni Beograđanin, silom prilika morao da završi u Severnoj Makedoniji, gde je tadašnje prezime Stojanović morao da promeni u Đurovski.

Boško Đurovski
Boško Đurovski

To se desilo nakon drugog svetskog rata, kada su Josip Broz Tito i njegovi saradnici imali veliku ulogu u Severnoj Makedoniji.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

- Naše izvorno prezime po ocu bilo je Stojanović, a po majci Petrović. To prezime Stojanović nosio je moj deda Nikola. Kad su moji otišli u Makedoniju, onda su se dešavale neke stvari... Kako to da ti objasnim... Takvo je neko vreme bilo... Tito i njegovi saradnici vršili su pritisak na narod da se uzima prezime po nekom pretku i da se dodaje -ski na kraj, umesto -ić. Moj pradeda bio je Đura i onda su po njemu moji prihvatili prezime Đurovski, rekao je legenda Crvene zvezde.

Karijera Boška Đurovskog bila je poprilično bogata, peti je po broju nastupa u istoriji Crvene zvezde, a otkrio je i kako se njegova porodica iz Beograda preselila nešto južnije.

- Tata je rođen u Beogradu, ali je početkom Drugog svetskog rata prešao u današnju Makedoniju. Samo je stric ostao u Beogradu. Moj deda Nikola bio je heroj iz Prvog svetskog rata, rođen je 1892. Čovek koji je prešao golgotu sa srpskom vojskom. Nažalost, ja kao dete nisam mnogo zapitkivao o tome, a u to vreme se o Prvom svetskom ratu više ćutalo nego pričalo. Žao mi je što ne znam više pojedinosti o tome. Zanimljivo za njega je da nije voleo fudbal! Eto, to znam. Gajio je vinograd, imao neki svoj svet... Kad sam mu rekao da idem za Beograd da igram fudbal, on mi je kazao 'Šta će ti to?! Bolje da ti kupim harmoniku, pa ti na Kalemegdanu sviraj i uzimaj pare!' Njemu je to ostalo pre rata, jer se tako dobro živelo u predratnom Beogradu, završio je Đurovski

Blic.rs