Crvena zvezda predstavlja Srbiju na finalu Lige šampiona!

Najveći društveno-odgovorni projekat za decu u sportu imaće zavšni Forum u Madridu u nedelji održavanja finala najvećeg klupskog takmičenja

Foto: Fudbal za prijateljstvo

Sedma sezona najvećeg društveno-odgovornog projekta za decu u sportu na svetu, „Fudbal za prijateljstvo“, otvorena je od strane kompanije Gazprom, zvaničnog partnera Lige šampiona. Srbija je jedna od prvih osam zemalja sveta u kojoj je ovaj projekat pokrenut, a koji je prošle godine tokom Svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji okupio 211 zemalja i teritorija širom planete.

Ovogodišnji završni Forum projekta biće održan od 28. maja do 2. juna, u nedelji održavanja finala Lige šampiona u Madridu, glavnom gradu Španije. Glavni cilj projekta i ove godine je da podrži dečiji i omladinski sport, promoviše vrednosti zdravog i aktivnog načina života i promoviše i neguje poštovanje i toleranciju između različitih nacija i kultura sveta.

Dečaci i devojčice, među kojima i deca sa fizičkim nedostacima i posebnim potrebama, svake godine učestvuju u programima „Fudbala za prijateljstvo“, kroz koje zajedno promovišu osnovnih Devet vrednosti projekta: prijateljstvo, jednakost, fer-plej, zdravlje, mir, posvećenost, pobednički duh, poštovanje tradicije i čast.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Zvanični partner projekta u Srbiji i ove godine će biti FK Crvena zvezda.

Kosta Nedeljković i Milan Kalinić, promoteri Fudbala za prijateljstvo u Rusiji 2018; Foto: Fudbal za prijateljstvo

Tokom održavanja sedme sezone projekta „Fudbal za prijateljstvo“, brojni događaji će biti priređeni u različitim zemljama sveta. Sastavi mešanih „Međunarodnih timova prijateljstva“ biće određeni tokom otvorenog žreba, a imenovani po retkim životinjskim vrstama, u saglasnosti sa misijom zaštite životne sredine projekta.

Širom planete će i ove godine biti obeležen „Međunarodni dan fudbala i prijateljstva“, time što će deca i odrasli uzeti učešće u programima podrške projektu, nastupiti u „Mečevima prijateljstva“ i „Otvorenim časovima prijateljstva“, i pritom razmenjivati končane Narukvice prijateljstva, zvanični simbol koji svojom plavom bojom označava mirno nebo, a zelenom travnati fudbalski teren.

Fudbal za prijateljstvo u Moskvi; Foto: Promo

Mladi dečiji novinari iz celog sveta će uzeti učešće u radu Međunarodnog dečijeg pres-centra koji će pokrivati događaje i aktivnosti nove sezone projekta „Fudbal za prijateljstvo“. Deca-novinari će se obučavati da postanu pravi reporteri i iskoriste novostečena znanja kako bi izveštavali za završnih manifestacija projekta u Madridu - rame uz rame sa vodećim svetskim medijima koji će i ove godine sa lica mesta pratiti ovaj projekat.

Ove godine će, uz svoje vršnjake u ulozi izveštača, igrača ili mladih trenera, po prvi put uzeti učešće u projektu i mlade sudije, koji pohađaju kurseve za fudbalske sudije u svojim matičnim zemljama. Svi oni će aktivno učestvovati u programu „Međunarodnog kampa prijateljstva“ koji će u nekoliko dana svog trajanja deci prirediti više obrazovnih i sportskih zbivanja, radionica vođenih od strane fudbalskih asova, treninga pod budnim okom mladih trenera i stručnih predavanja i zabavnih sadržaja u okviru programa „Škole devet vrednosti“.

Tokom završnih manifestacija biće održan „Međunarodni forum fudbala i prijateljstva“, a zatim i centralni događaj završnog programa projekta – „Svetsko prvenstvo fudbala i prijateljstva“ na Plazi Major, u samom srcu Madrida. Aktivnosti sedme sezone „Fudbala za prijateljstvo“ biće okončane odlaskom svih učesnika na finale Lige šampiona koje će biti odigrano na stadionu „Vanda Metropolitano“.

Vanda Metropolitano, stadion Atletiko Madrida na kome će biti odigrano finale Lige šampiona 2019. godine; Foto: Guliver/Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images

Projekat „Fudbal za prijateljstvo“, koji se organizuje pod pokroviteljstvom kompanije Gazprom, neguje univerzalne humane vrednosti među mlađim generacijama putem sporta. On ruši sve barijere među ljudima i daje mladima priliku da osete pripadnost njegovim ciljevima i mogućnost da njihov glas bude prepoznat. Ovaj projekat stvara mogućnost kreativnog rada u multi-kulturnom ambijentu, čime izuzetno doprinosi stvaranju globalnog sportskog društva - ističe Mikel Puć, vlasnik i direktor Omladinske akademije „Soker Barselona“.

Učešće u sjajnom projektu ostalo je u posebnom sećanju i Kosti Nedeljkoviću, prošlogodišnjem ambasadoru Srbije i fudbaleru Omladinske škole Crvene zvezde.

Kosta Nedeljković na otvaranju Svetskog prvenstva u Rusiji; Foto: Fudbal za prijateljstvo

Pamtim prošlogodišnje izdanje „Fudbala za prijateljstvo“ kao nezaboravno iskustvo kroz koje sam stekao divna prijateljstva, igrao sam fudbal sa decom iz celog sveta, upoznao različite kulture. Važno je da shvatimo da smo svi jednaki, da se zalažemo za mir, zdrav način života i da razvijamo prijateljstvo - izjavio je Nedeljković.

Telegraf.rs