Čović o vređanju Nedovića: “Izjave Željka Obradovića su licemerne, sećamo se šta je rekao u Pioniru”

Predsednik Zvezde je pričao o mnogo toga

Odigrane su dve utakmice finalne serije ABA lige, gde Partizan ima prednost od 2:0 protiv Crvene zvezde.

Sada se serija iz Arene seli u Pionir, gde će domaćinstvo pripasti ekipi s Malog Kalemegdana, koja se suočava sa dve meč lopte.

Drugu utakmicu su pored pobede Partizana obeležili i navijači istog tima, koji su sramno vređali suprugu Nemanje Nedovića, zbog čega je Zvezda izdala i saopštenje u kom moli navijače na fer i sportsko navijanje.

To nije bilo sve, pošto je i predsednik KK Crvene zvezde, Nebojša Čović, bio gost u Jutarnjem programu na "TV Prva", gde je pričao o finalnoj seriji.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

On je na početku istakao da pogrdno skandiranje nije ništa novo.

- Znate kako, nije to ništa novo, to traje već nekoliko godina unazad. Ima toga i na utakmicama gde ne igra Zvezda, gde nas nema, kada Partizan igra neke svoje utakmice. Ja već duže vremena pričam o tome, i naravno, ono što njih nervira jesu saopštenja, naši nastupi. Mi iznosimo činjenice i istinu, onda krene lavina dezinformacija, mahinacija sa njihove strane... Konkretno ove utakmice, koje su odigrane dve, sve mogu da razumem, ja sam učesnik igre, predsednik sam kluba. Vređanje predsednika države, to je standard. Ali, porodica... Porodica našeg igrača, Nemanja je reprezentativac zemlje, supruga mu se porodila pre sedam dana. Cela hala skandira Nedoviću, žena ti je k...a.

- Žalosno je to što to kažem, što moram da kažem. Onda kad se to kaže, znate to nije cela hala, to je 500 ili 600 ljudi. Ono što se još pravi, iza kojih staje dosta lukavo, to su mahinacije preko njihovih portala, gde se Zvezda naziva državnim projektom, a oni su avangarda. Oni napadaju državu, predsednika države, a dobijaju pare od iste države. Taj Obradović ne bi bio tu da nije bilo države. Ne bi imali ni pare, ni ništa, bez obzira na to što država daje direktno, to treba da uzmete i analizirate. Trener izađe, ja sam mislio da je on moj prijatelj, nešto sam mu pomogao 1995. godine kad sam ga stavio za selektora reprezentacije. On izađe i kaže da je korektna atmosfera, sve je super, hvala navijačima, kad ga pitaju za Nedovića koji je reprezentativac, kaže da nije čuo, a kako to? Kakva je to kontraverza, kažete da je dobro navijanje, odlično, a kad pitaju za skandiranje i vređanje supruga, onda niste čuli.

Osvrnuo se Nebojša Čović i na prošlost, na period kada su vređani i neki košarkaši Partizana, ali kaže da čak ni tada nisu ulazili u porodicu.

- Ja znam da se to događalo i da su vređani navijači Partizana, ali Zvezdina publika nikad nije ulazila u porodicu. Moj sin je prošao "toplog zeca" igrajući za Zvezdu, oni su plaćali određene ljude koji su navodno zvezdini navijači, koji su donosili transparente, ja dobijam svaku utakmicu, to me ne uzbuđuje, od koga je dobro je. Najnovija stvar je, juče se pojavila na nekim portalima kako je Dobrić otišao u Virtus, kako to rade, to je objavio Telesport. Oni nađu nekog Grka, Italijana, Izraelca, onda oni to prenesu, portali i sajtovi koji su pod njihovom kontrolom. Crvena zvezda nema nijedan, sad preko portala se šire dezinformacije, šire se priče, mržnja.

- Kad oni pobeđuju, to je regularno, a kad mi dobijamo, to je neregularno. Mi smo upozorili menadžment, mi ne možemo da držimo formu 30 dana, tu se napravio skandal, počnete ligu, a nemate kalendar. Vi imate dva evroligaša, 30 dana je smišljeno, ja ne umanjujem njihove pobede, iako su bile interesante gledajući sudijske trojke. Čestitamo im na pobedama, mi igramo u Pioniru, ja samo molim naše navijače da se uzdrže od bilo kavkog vređanja. Nijedan sudija, Pukl je sudio prvu, Boltauzer je drugu, nijedan od tih sudija nije zaustavio utakmicu, nije opomenuo za neprekidno vređanje porodica naših. Nijedan. Prošle godine je Pukl prekinuo utakmicu, praznili smo halu jer ga pogodilo nešto u rame. U prvoj je takođe, gde su srpske sudije? Razbežali se, jer kad sude Kup, priđe trener i kaže "nećeš suditi Evroligu", onda se sklone. Nemate nijednog srpskog sudiju da sudi finale između Zvezde i Partizana.

Nije izostavio ni izjavu Željka Obradovića da "nije čuo" uvrede na račun supruge Nemanje Nedovića.

- To je sve u redu, šta može da uradi, neka uradi. Te izjave su licemerje. Ja se sećam utakmice Zvezda - Fener u Beogradu, nikada nismo radili sa navijačima na pravljennju transparenata koji vređaju, na sugsetijama, sećam se utakmice koju smo prvi put dobili Fener u Beogradu, do tada smo gubili i bilo je sjajno. Prvi put kad smo dobili, bilo je skandiranje izazvano provokacijama protiv Željka, ja to ne podržavam, ja njega smatram dobrim trenerom. Tada se digla frka, panika, mislio sam da imam prijatelje. Tada je rečeno "ako nekome neko skandira, ja ću to zaustaviti u njegovoj hali". Zar su ljudi toliko zaboravni, ja znam da će na tim društvenim mrežama i da će na tim botovima biti raznoraznih komentara, vidite koliko smo bolesni zapravo, kad mi napadamo jednog Đokovića i Jokića, a tek koliko smo sujetni u košarkaškoj sferi, a kad ne možemo da priznamo da je Jokić najbolji košarkaš. To je stepen sujete u toj profesiji.

Otkrio je Nebojša Čović i zašto Kampaco nije igrao u Evroligi.

-  Zašto Kampaco nije igrao, Zoran Savić je tužakao klub, mi nismo imali pare, mi nismo imali pare kao državni projekat. Osvojili smo tri titule, kasnili smo četiri plate iz sezone 2020/2021 i tri iz 2021/2022. Tako smo ušli u sezonu 22/23, sustigli plaćanja. Za malog Topića, taj isti Zoran Savić je zvao Valensiju. Isto reprezentativac, ali budi korektan, gde je normalno da klubovi iz iste zemlje, istog grada podmeću. Osvojili smo dva trofeja ove sezone, ali ne po svaku cenu.

Rekao je predsednik Zvezde i da će u ovoj diktatiru Partizan uspeti da osvoji titulu. ovoj našoj diktaturi?

- U diktaturi će da osvoji, jer on u toj diktaturi ima 930 miliona dinara duga, a onda vam kažu da svako treba da gleda svoje poslove.

Dug Partizana za porez trenutno iznosi 930 miliona, prema njegovim rečima.

- Nisu platili ni dinara, duguju preko 930 miliona, od juna meseca 2017. godine, nisu platili porez. Niti pdv, dugujemo i mi. Zvezda duguje od 2021. godine za pdv, jer smo videli da drugi mogu, onda da probamo i mi. Ja ne mogu ništa loše da kažem, država nam pomaže. Ja kad kažem, ja sam Vučićev, ja sam ovo, ja sam ono. A oni? Oni od te elite ne bi imao firmu da nema diktature.

- Da li se mi slažemo ili ne, bitno nebtino. Ja sam od 1990. godine u vlasti, iskreno, nikada nije bilo za sport više bilo mogućnosti od države nego sad. I razumevanja. U periodu kad je bio Boris Tadić, kad je zavrtao rukave, bilo je zabranjeno da dobije Zvezda pare. Zvezda duguje 150 miliona. To je od 2021, sledeće godine mi idemo u Arenu, ali mi smo, pitajte Pioniru da li smo izmirili obaveze. Oni nisu platili Arenu dve godine. Kad će Zvezda da plati? Kad bude imala para. Nećemo praviti akciju, to je fiktivna akcija gde njih 7-.8 upltai po 100.000 evra, a navijači uplate 5000 dinara. Skupi se 89 miliona dinara, toliko je skupljeno. Biće sad opet Čovićeve eksel tabele. Mi sve što kažemo iss kojim podacima izađemo u javnost. POrez treba da se plati, ali prvo da vidimo kad će 930 miliona da se plati. Neukusuno je i odvratno da vi dobijete mesečno 100.000 evra, a da tih 100.000 ne platite nekih 11.000 i to neprekidno 30 meseci. Čak neodgovorno prema sopstvenoj državi je da ne platite primanja za 21 i 22 godinu.

Čudno je bilo Čoviću i to kako su preplaćeni svi igrači Zvezde, dok se u Partizanu kako kaže "igra za kikiriki".

- Kampaco je 10 miliona, a njihovi igrači za kikiriki. Samo nemoj da lažu javnost i da obmanjuju ljude. Još jednom molim navijače da budemo koncetrisani, što se tiče sutrašnje utakmice, nema prekida. Nema prekida, jer nisu radile ni na prvoj ni na drugoj, a mi ćemo se potruditi.

Još jedna sporna situacija je viđena i kad je Nedović pao na parket, a Čović kaže da je tu nefer ispao Željko Obradović.

- Nek se podigne sam, to je rekao Obradovića, a dečko je udaren, vidite masnicu, sudija Boltauzer nama poznati je otišao da pogleda to i gledao je usporen snimak, gledao je i Petek. Sve nekako Slovenci, a oni su nekako sudili završnicu Evorligu i sve je to slučajno. Ali dobro, otišli su da gledaju i ništa se nije dogodilo. Da ne bude da se mi žalimo, mi ćemo igrati sutra, potpuno rasterećno, imamo dva trofeja ove godine, ukupno 24 za ovih 11 godina.

Na kraju, Čović je još jednom pozvao navijače na fer i korektno navijanje.

- Često skandiraju Javoru, jer je čovek korektan bez obzira na to šta smo imali. Čovek je korektan, on pošteno sudi. Ja nisam tražio da sude za Zvezdu. Savić napadne srpskog sudiju Ćalića u Podgorici, kaže znam ja ko je tebe poslao. Neverovatno obolenje, novi virus Čović. Niti radimo sa sudijama, niti bilo šta. Sutra će suditi Javor, molim da ne vređaju sudije, a kao drugo. Za tajmaut, ja sam video neke novine. Imate tajmaut za igrače, a pojedini treneri imaju tajmaut za sudije. Sve ja to razumem, legende, trofeji, iza njihovih legendarnih stvari, morao je neko da stoji ko je obezbedio te uslove. Suviše smo dugo u košarci, poznajemo se od predvojničkih dana, nismo iz Sibira, jako dobro znamo određene stvari.

- Pitali ste za odnos Zvezde i Partizana. Grbović direktor Arene, jedan korektan čovek, partizanovac. Grba ima svedok kad je Ostoja postavljen, tamo smo. To je poštovano tri dana, kako ćemo zajedno i šta ćemo zajedno, bićemo veliki rivali na terenu, ali dajte da napravimo normalne odnose

(Telegraf.rs)