CIRKUS OKO VARA: Evo kad stiže i koliko košta

Cirkus se verovatno nastavlja i posle odluke FS Srbije da se od UEFA dobiju smernice za upotrebu VAR sistema, jer će trebati godine da se on kod nas uspostavi.

Dosta je bilo ‘blata’ posle svakog kola Superlige Srbije. FS Srbije odlučio je da uvede VAR i tako stavi tačku na stalna prepucavanja Partizana i Crvene zvezde. Ali…

To neće ići tako brzo, a najveći problem su infrastruktura u Srbiji i obuka sudija da rukuju VAR sistemom. Po prvim prognozama VAR u Superligi Srbije bi mogao da počne da se koristi tek od sezone 2021/2022, što je tačno još sezonu i po čekanja i verovatno prepirki zbog odluka arbitara.

VAR sistem bi mogao da košta oko tri miliona evra. Hrvatsku je koštao dva miliona evra, s tim da komšije u ligi imaju 12 timova, a mi 16. Deo instalacije VAR sistema mogla bi da plati FIFA preko svog programa FIFA fovard (to je oko 80 posto troškova), a 20 posto da snose klubovi ili FS Srbije.

Najteža situacija kod nas je oko obučenosti sudija da rukovode VAR sistemom. Navodno, edukacija traje od šest do devet mesci. U Srbiji su sa VAR sistemom do sada radili Milorad Mažić, Dalibor Đurđević i Milovan Ristić. Mažić je napustio našu zemlju i odlučio da sudi utakmice Superlige Kine.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

O VAR sistemu govorio je njegov pomoćnik Dalibor Đurđević. On ga je koristio tokom Kupa Konfederacija, Mundijala u Rusiji i Saudijskoj Arabiji.

– U VAR kombi niko ne sme da uđe sem dvojice sudija i operatera, dok su zabranjeni i mobilni telefoni koji mogu da se koriste samo u slučaju prekida signala. Ima obezbeđenje koje samo vodi računa o tome. U protokolu postoji sve o kazni koja sledi – istakao je Đurđević i dodao:

– Pomoćni VAR sudija je primarno zadužen za ofsajd, ali asistira i kod ostalih stvari glavnom VAR sudiji. Kao na terenu što se tiče glavnog i pomoćnog sudije, s tim da glavni donosi konačnu odluku. Takođe, niko nema pravo da sa sudijom gleda snima na terenu. Četvrti sudija mora da obezbedi taj prostor da se pregleda snimak na miru. Što se tiče procedure, VAR se koristi za jasnu i čistu grešku. U tom slučaju VAR sudija preporučuje sudiji na terenu da pregleda snimak. Ovaj pregleda snimak i donosi odluku. Važno je napomenuti da je konačna odluka na glavnom sudiji utakmice. On može i sam da inicira da se neka situacijia, ako je sumnjiva, pregleda, mada se u VAR sobi svakako sve gleda.

On je objasnio i kako se komunicira sa VAR sobom.

– Šta si ti video – pita VAR sudija.

– Sudija na primer kaže: ”Video sam da je prvo igrao loptom.

– Ako VAR vidi da nije tako, on mu jasno kaže: ‘Preporučujem ti da pregledaš snimak.’

On je objasnio da se u Ligi šampiona sada koristi 3D softver i da greške za ofsajd više nema.

– Što se tiče ofsajda, tu postoji 3D softver koji se koristi u Ligi šampiona. Tu se povlače linije i greška ne postoji. Osim da se pogrešno povuče ta linija, što je malo verovatno – kazao je nedavno Đurđević.

Hotsport.rs