Bugari izbačeni iz kvalifikacija za EURO!? Evo kako to može uticati na Srbiju

Hipotetička mogućnost koja bi dosta toga mogla da izmeni

Situacija u grupi G kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu još uvek nije jasna dva kola pre kraja. Mađarska je faktički siguran učesnik završnog turnira, Srbiji fali jedan bod, a potencijalni kiks Orlova uz neophodne dve pobede priželjkuje Crna Gora.

Litvanija i Bugarska su već otpisane, međutim poredak na tabeli bi mogao da bude i drugačiji ukoliko bi se dogodila potencijalna diskvalifikacija selekcije koju je do prošlog okupljanja trenirao Mladen Krstajić.

Prema pisanju mađarskog Nemzeti sporta, ukoliko bi Bugarska bila disvkalifikovana Srbija bila imala šansu da zauzme prvo mesto u grupi. To bi takođe ostavilo uticaj na sastav šešira na Evropskom prvenstvu.

Mogućnost za tako nešto postoji usled problema Saveza našeg suseda u vezi sa organizacijom utakmice protiv Mađarske koja je najpre zakazana za Sofiju, potom pomerena u Plovdiv usled bezbedonosnih razloga. Stadion u ovom gradu ipak ne može da dočeka meč jer je u toku rekonstrukcija, pa je nova alternativa Kardžali i stadion Arde. Sve to ipak još uvek visi o tankom koncu...

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Naime, prema pravilima UEFA ako neka reprezentacija bude diskvalifikovana njeni rezutlati se brišu, a u takvoj situaciji bi najmanje izgubili Orlovi pošto su u jednom meču odigrali 1:1 sa Bugarskom. Mađarska bi izgubila tri boda, Crna Gora šest, dok bi Litvanci ostali bez četiri.

To bi značilo da Srbija ima 12 bodova, jedan više od Mađarske, koja bi u poslednjem kolu nerešenim rezultatom protiv Crne Gore zauzela prvu poziciju.

Mesto u kvalifikacijama je bitno zbog šešira na EP, koji se određuju na takav način. Potencijalna disvkalifikacija bi na još jedan način uticala upravo na ovaj segment.

Razlog je to što pojedine grupe imaju šest ekipa, dok neke broje pet. Kako bi u određivanju šešira svi bili ravnopravni iz skupina sa šest timova ne računaju se rezultati protiv poslednjeplasiranog. Ako bi Bugarska bila izbačena UEFA bi morala da pronađe novo rešenje, jer bi u grupi G ostale četiri selekcije! To bi potencijalno moglo da bude od koristi Orlovima, u zavisnosti od poretka u ostatku kvalifikacija.

Još jedna po sistem bezbolna solucija je da jednostavno Bugarska u slučaju da problem sa stadionom ne bude rešen na vreme izgubi meč službenim rezultatom 3:0.

(Telegraf.rs)