Bruka srpskog fudbala odjeknula svetom: 10 godina zabrane suđenja i ZATVOR za Srđana Obradovića!?

Presuda fudbalskom arbitru odjeknula je širom sveta u mnogim uticajnim sportskim medijima

Srpski fudbal je dobio novi šamar u sredu 31. marta, pošto je arbitar Srđan Obradović osuđen na 15 meseci zatvora uz zabranu da bude u fudbalu narednih 10 godina.

Ova vest postala je udarna i u mnogim svetskim medijima, posebno onim koji su sportski. Tako je portugalska A Bola vest o Srđanu Obradoviću postavila na udarno mesto, a vest su objavili agencija Rojters, španski AS, argentinski TYC, francuski "footbal24"...

Obradović je osuđen jer je zloupotrebio službeni položaj i na utakmici između Spartaka iz Subotice i Radničkog iz Niša favorizovao domaći tim.

Obradović se tereti da je na fudbalskoj utakmici u Subotici, između Spartaka i niškog Radničkog maja 2018. godine, iskorišćavanjem svog službenog položaja favorizovao domaći tim i tako ga stavio u povoljniji položaj u odnosu na protivnika, u direktnom duelu za izlazak u Evropu.

Tom prilikom je Obradović dosudio i skandalozan penal za Spartak u finišu meča, za nevericu igrača Radničkog.

Iako je lopta išla po zemlji, Obradović je svirao penal zbog navodnog igranja rukom igrača Radničkog, koji se u neverici zbog odluke bacio na travu.

Ostaje pitanje ko je nalogodavac i po čijem zahtevu je Obradović sudio ovako kako je sudio, zbog čega ga je i stigla sudska kazna. To je sada već na tužilaštvu, ukoliko želi da izvrši dublju istragu.

Ipak, ova bruka će se teško sprati sa srpkog fudbala, jer je vest odjeknula i širom sveta u mnogim najpopularnijim sportskim medijima, pa tako o Srđanu Obradoviću pišu u Argentini, Brazilu, Meksiku, Španiji, Francuskoj, kao i svi mediji u regionu.

Podsetimo, ovo je već treći veliki slučaj da svetski mediji pišu o srpskom fudbalu u negativnom kontekstu. Prvi put je to bilo posle hapšenja vođe Grobara Veljka Belivuka i pronalaska arsenala oružja i droge na stadionu u Humskoj, a droga je pronađena i na stadionu Zvezde.

Drugi put je bilo zbog privođenja Slaviše Kokeze i njegovog povezivanja sa mafijom u momentu dok je još bio aktuelni predsednik FSS. Zavorska kazna za Srđana Obradovića je treća vest u kratkom vremenskom roku gde se u negativnom tonu piše o srpskom fudbalu.

Time je samo stavljena ljaga na sve ono pozitivno što je uradila reprezentacija nedavno, kada je iz tri utakmice osvojila sedam od maksimalnih devet bodova, uz dobru igru i veliku energiju i borbu pod vođstvom novog selektora Dragana Stojkovića Piksija.

Pogledajte u galeriji i vesti o Srđanu Obradoviću koje su objavili strani mediji:

Ono što je posebna ironija, jeste i činjenica da je Srđan Obradović dobio mogućnost da bude posmatrač suđenja u FSS, iako se protiv njega vodio krivični postupak zbog nameštanja mečeva.

Aktuelni predsednik Sudijske komisije, Milan Karadžić, tada je branio Obradovića nakon poziva Telegrafa da nam objasni na osnovu čega je čovek kome se sudi za nameštanje utakmice dobio priliku da kontroliše sudije u Srbiji.

Potreban nam je pozitivan ambijent, da ljudi shvate da su greške sastavni deo igre i utakmice. Kao što greše igrači i treneri, tako i sudije greše - rekao je Karadžić, a ovako je pokušao da opravda to što se protiv Obradovića vodio krivični postupak.

Da vam kažem... Postoji proces koji se vodi protiv sudije Obradovića pred sudom i onog trenutka kada bude oslobođen pravosnažno ili osuđen, onda ćemo donositi bilo kakve zaključke. Sad bi bilo neizbiljno da to radimo - kaže Karadžić.

(Telegraf.rs)