Bruka i sramota nacionalne televizije: Oglasio se RTS zbog reperezentacije Srbije

Počev od prijateljske utakmice između Nemačke i Srbije koja je pre dva dana odigrana u Volfsburgu, mečeve naše fudbalske reprezentacije u narednom periodu nećemo moći da gledamo na Javnom servisu, niti na bilo kojoj drugoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

Tim povodom, RTS se danas oglasio saopštenjem koje u nastavku prenosimo u celini.

“Samo građani Srbije nisu u mogućnosti da prate mečeve svoje reprezentacije, jer terestrijalna prava nisu ponuđena nijednoj nacionalnoj televiziji, kao što je to regulisano u susednim zemljama.

Javni servis Srbije smatra da su gledaoci opravdano nezadovoljni i da je neophodno da se preduzmu mere kako bi se primenili propisi koji regulišu tržišta televizijskih prava.

Pravo prenosa sportskih događaja koji su na listi najvažnijih događaja od posebnog značaja, prema Zakonu o elektronskim medijima Republike Srbije može da ostvari samo televizija sa nacionalnom pokrivenošću.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Na listi najvažnijih događaja nalaze se prenosi sportskih događaja poput finalnih mečeva Svetskog prvenstva u odbojci, mečeva fudbalske reprezentacije Srbije u okviru Lige nacija, kvalifikacija i mečeva na Evropskom prvenstvu u fudbalu 2020. godine.

Uprkos važećim zakonima, građani Srbije na to neće imati pravo i biće uskraćeni za praćenje velikih sportskih događaja.

Ekskluzivni vlasnik televizijskih prava pomenutih sportskih događaja je preduzeće koje u vlasništvu ima specijalizovane sportske kanale i ne raspolaže nacionalnom frekvencijom“, navodi se u saopštenju RTS-a.

sportske.net

Molimo vas da donacijom podržite rad portala CrvenaZvezdaInfo

Pročitajte: