BOMBA! Srbija ima dva predstavnika u LIGI ŠAMPIONA!

Veliki uspeh za srpski fudbal

Srbija će imati dva predstavnika u Ligi šampiona u sezoni 2023/24. i to je sada zvanično nakon što je Partizan slavio u Pragu protiv Sparte!

Klub koji završi sezonu na vrhu Superlige Srbije u sezoni 2022/23 ići će direktno u Ligu šampiona, drugoplasirani će u kvalifikacije, a tri ekipe bi išle u kvalifikacije za Ligu Evrope u sezoni 2023/2024. Srbija je na UEFA-inoj lestvici prestigla Ukrajinu, koja više nema predstavnika u Evropi.

Šampion će direktno u grupnu fazu, dok će vicešampion u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, a trećeplasirani tim ili osvajač Kupa u plej-of Lige Evrope, što znači da faktički ima obezbeđenu Ligu konferencija.

Srbija bi uz dobre rezultate Zvezde i Partizana na proleće mogla i dodatno da napreduje na listi.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Podsećamo da svaka pobeda donosi 500 bodova, a remi 250, dok bi Zvezda eventualnim plasmanom u četvrtfinale dobila i dodatni bonus od 1.000 bodova.

Srbija može da slavi, ali već sada bi morala da se napravi strategija da nam se ne bi desila slična situacija kao i Hrvatima, kada su pre nekoliko sezona imali dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, kada je Lokomotiva iz Zagreba bila vicešampion i kada se izblamirala u kvalifikacijama, jer je oslabila tim koji je prethodno došao do drugog mesta.

Srbija je u znatno boljoj situaciji, jer će imati direktnog učesnika u Ligi šampiona, ali i sigurnog bar još jednog predstavnika u Ligi konferencija.

Ovo bi klubovi morali da iskoriste, Zvezda i Partizan da se dodatno pojačaju i naprave tim koji može da bude konkurentan u Ligi šampiona. Imaće dobar "pregovarački potencijal" i lakše će moći da ubede timove da dođu u Srbiju kada možete da im ponudite igranje u Ligi šampiona.

Takođe, i Vojvodina, TSC, Čukarički, Radnički Niš... i svi oni koji žele da se bore za vrh tabele, imaće dodatni motiv, jer će trećeplasirani tim ili osvajač Kupa imati obezbenu grupnu fazu u Ligi konferencija. To znači i sigurnih tri miliona evra. To bi trebalo da bude dovoljan motiv ekipama da se pojačaju, posebno što će pet ekipa igrati Evropu.

To bi moglo da znači i kvalitetniju domaću ligu, gde bi Zvezdi i Partizanu bilo otežano da osvajaju bodove sa takvom lakoćom kako je to trenutno slučaj. To bi sigurno uticalo i na kvalitet Superlige, donelo bi neizvesnost i više publike na stadion...

Posle godina tavorenja u blatu i na margini evropskog fudbala, srpski klupski fudbal je zahvaljujući večitima oživeo. Kada se na to doda i uspeh reprezentacije Srbije, koja je obezbedila plasman na Mundijal, sve deluje kao najlepši san.

(Telegraf.rs)