BOMBA! Andre Luis na meti Crvene zvezde

Neizvesnost oko fudbalskih takmičenja zbog pandemije korona virusa polako jenjava, pa klubovi konačno mogu da se posvete planiranju tima za narednu sezonu

Još jedan brazilski fudbaler "zapao" je za oko Dejanu Stankoviću i figurira kao opcija da predvodi napad naredne sezone.

Neizvesnost oko fudbalskih takmičenja zbog pandemije korona virusa polako jenjava, pa klubovi konačno mogu da se posvete planiranju tima za narednu sezonu.

Takva obaveza je i pred Crvenom zvezdom, koju dva boda dele od nove titule i trećeg uzastopnog učešća u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a u pokušaju da se ponovo domogne grupne faze jednog od dva najveća takmičenja - biće potrebno i pojačati tim gde "škripi".

Jedna od pozicija u timu o kojoj će se najviše pričati narednih nedelja je mesto napadača, pošto trener Dejan Stanković želi "svežu krv".

Zvezda je počela da prati brazilskog napadača Andersona Silvu iz Famalikaoa, koji je u ovom trenutku zbog potencijala i kluba u kom igra možda "prevelik zalogaj", ali to nije jedini fudbaler iz Portugala koji je interesantan sportskom sektoru.

Kako saznaje MONDO, alternativa je njegov zemljak Andre Luis (26) koji nastupa za Šavez, klub koji se trenutno takmiči u drugoj portugalskoj lig.

Stilom igre Andre Luis pomalo podseća na bivšeg napadača crveno-belih Uga Vijeiru, s tim da je viši od njega i bolje igra glavom, što mu je možda i najveći kvalitet. Služi se desnom nogom, snažan je i može da se pohvali dobrom završnicom.

Povremeo je čak nastupao na mestu desnog krila, ali je više "prava devetka".

Andre Luis je igrao za veliki broj klubova iz Brazila, najznačajniji su Gremio, Botafogo i Figuirense, a 2018. godine stigao je Portugal gde već dve sezone nastupa za Šavez.

U prvoj sezoni, kada su igrali u prvom rangu i nije bio prvi izbor, postigao je ukupno pet golova, dok je u sezoni 19/20 zauzeo mesto startnog napadača. Mrežu rivala zatresao je ukupno 16 puta, od toga 11 puta u prvenstvenim utakmicama, dok ima dve asistencije.

Ugovor sa Šavezom mu važi još dve godine, ali pošto nisu obezbedili promociju mogao bi da potraži novi klub, dok bi njegova cena bila sigurno manja od pomenutog Andersona.

Dejan Stanković trenutno na raspolaganju ima trojicu napadača (Milana Pavkova, Ričmonda Boaćija i Antonija Tomanea) i oni su se kod Vladana Milojevića obično "smenjivali" u špicu, pa se ne može reći da je ijedan imao značajnu prednost.

S obzirom na to da se očekuje da Pavkov i Boaći, koji objektivno nisu u formi, napuste klub tokom leta, a da Stanković sve više "vuče" ka sistemu sa dva napadača, jasno je da će u tom slučaju Crvena zvezda morati da angažuje makar još jednog igrača u tom delu terena. Možda bi čak i Antoniju Tomaneu, koji je takođe stigao iz Portugala, bilo lakše da sarađuje s nekim ko priča "njegov" jezik.

Tu je naravno i ograničenje broja stranaca u protokolu (četvoria), ali je to ovoga puta manji problem za Zvezdu nego pre godinu dana.

Osim pomenutog Boaćija i Tomanea, tu su još Ben, Garsija i Sanogo, odnosno Kanjas s kojim je planiran prekid saradnje, kao što je to bio slučaj sa Radživom van la Parom i Žanderom tokom pandemije korona virusa.

Espreso