BEZ NJEGA NE BI BILO NI BARIJA: Kako je čovek OSUĐEN NA ROBIJU pomogao Zvezdi da postane šampion Evrope…

I storijski uspeh crveno-belih teško će ponoviti bilo koji srpski klub.

Navijači Crvene zvezde i 27 godina od osvajanja Kupa evropskih šampiona sa setom i nesmanjenim žarom govore o čuvenoj generaciji koja se u Bariju popela na krov Starog kontinenta. Jedna od tema na kojoj se često u zanosu „plane“ je ko je bio najzaslužniji za istorijski uspeh: rukovodstvo na čelu sa Draganom Džajićem, trener Ljupko Petrović ili neko od najvećih virtuoza kaznene ekspedicije iz Ljutice Bogdana.

Dejan Savićević, Robert Prosinečki i Darko Pančev su imena koja su među zvezdašima na vrhu liste nedodirljivih, ali jedno ime iz potaje kod velikog broja stručnjaka uvek je izazivalo poseban respekt – Miodrag Belodedić.

Tim Crvene zvezde uoči finala KEŠ-a

Tim Crvene zvezde uoči finala KEŠ-aFoto: MN Press

Čovek koji je uz Franka Barezija i Klausa Augentalera obeležio jednu fudbalsku epohu, sa „počivšeg“ mesta libera bio je onaj tas na vagi koji je u sezoni 1990/1991 vrlo često donosio prevagu na stranu crveno-belih. I dok su se na „Marakani“ otimali za ostale asove šampionske generacije, Belodedić je za Crvenu zvezdu bio istinski dar sa neba.

Miodrag Belodedić

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Miodrag BelodedićFoto: MN Press

Kao u bajci, jednog dana je pokucao na vrata kancelarije direktora Džajića i preskromno, iako je već bio šampion Evrope sa Steauom, postavio antologijsko pitanje.

- Samo sam pitao da li im je potreban igrač!? Objasnio sam ko sam i kako sam stigao u Beograd. Džajić me je samo zbunjeno gledao. Onda se ipak setio ko sam – pričao je svojevremeno Belodedić za engleski časopis The Blizzard.

Za neupućene, Belodedić je 1986. godine sa rumunskom Steauom postao šampion Evrope posle pobede nad Barselonom na penale. Bio je jedan od najboljih defanzivaca „Starog kontinenta“, a zbog gracioznosti pokreta imao je nadimak „Jelen“. Međutim, život pod totalitarnim režimom Čaušeskuovih ga nije ispunjavao i rešio je da potraži politički azil u Jugoslaviji.

- Nisam voleo vladajući režim, posebno posle tog finala kada sam video kako su se poneli prema igračima. Starijima nije dozvoljeno da odu u inostranstvo i obezbede se finansijski. Odlučio dam da pređem u klub koji sam najviše voleo, u Crvenu zvezdu. Postojala je mogućnost da karijeru nastavim u Italiji, ali nešto mi je govorilo da treba da izaberem Beograd. Nisam tada ni sanjao da će ubrzo uslediti revolucija u Rumuniji.

Miodrag Belodedić, Dragan Džajić i Ljupko Petrović

Miodrag Belodedić, Dragan Džajić i Ljupko PetrovićFoto: MN Press

S obzirom na to da je kao član Steaue imao status vojnog lica, Belodedićev beg iz Rumunije sa majkom i sestrom okarakterisan je kao dezerterstvo i sjajni fudbaler je osuđen na 10 godina zatvora! Ova presuda oborena je tek posle narodne revolucije 1989. godine. Mile Belodedić je emotivno pričao o begu koji mu je promenio život.

- Bilo je maglovito jutro, nizak vodostaj u to doba godine, pa je puno vojnika patroliralo. Znali smo ipak kojim stazama vojnici prolaze, pa smo uz pomoć prijatelja prebacili sestru preko granice. Znao sam da u Jugoslaviji neće biti problema oko dobijanja azila, jedini problem je bio zbog toga što sam imao vojni čin kao igrač Steaue, pa sam se ipak malo pribojavao.

Belodedić je morao da sačeka godinu dana kako bi zaigrao za crveno-bele zbog suspenzije FIFA, a onda je čuveni Srbin Mile iz rumunskog sela Sokol pokazao kakva je klasa. Zvezdina odbrana nije mogla da se zamisli bez „balkanskog Bekenbauera“. U istorijskom uspehu srpskog kluba uklesao je svoje ime i jednim od pogodaka u penal seriji finalnog meča KEŠ-a u Bariju protiv Olimpika iz Marseja (0:0, 5:3 posle jedanaesteraca).

- Da je ta generacija ostala zajedno, Zvezda bi godinama bila u vrhu evropskog fudbala – jasan je bio Belodedić.

Jedan od najinteligentnijih defanzivaca evropskog fudbala ikada danas radi u Fudbalskom savezu Rumunije, ali sa pristojne udaljenosti prati sve što radi njegova Crvena zvezda.

- Nedostaju mi Delije, oni su osvojili pehar iz Barija. Igrao sam za njih, njima treba pokloniti taj pehar – pričao je Mile za Blic.

A, šta je Belodedeić svojevremeno govorio za Srbiju Danas o nesuđenoj „šestoj Zvezdinoj Zvezdi“, najboljoj utakmici na putu do evropskog trona i zašto nije napravio bolju karijeru u zapadnoj Evropi po odlasku sa Marakane, podsetite se na OVOM linku u intervjuu legendarnog novinara našeg portala Milana-Miće Pašića.

SrbijaDanas.com