Bahar otvorio dušu: “Dođite u Srbiju, tamo je za nas bezbedno”

Bahar je govorio i o podršci koju Izrael ima od strane Srbije

Trener Crvene zvezde, Barak Bahar iskoristio je reprezentativnu pauzu da napusti Beograd i privremeno ode u Izrael prvi put od kada je u ovoj zemlji izbio ratni sukob, a po povratku u domovinu dao je opširan intervju u kojem je govorio o svom angažmanu u Beogradu i Srbiji. 

Trener crveno-belih je za izraelske medije, u intervju koji je preneo one.co.il, objasnio zašto je došao u redove šampiona Srbije.

- Tranzicija je nešto što mi je potrebno. Odlučio sam da izvan granica Izraela potražim novi izazov. Početak je bio odličan, povezali smo se kao tim, igrači, menadžment, osećao sam se da sam u klubu godinama i sve je bilo sjajno. Sada je malo manje dobar period. Ipak, uprkos pritisku i očekivanjima verujem da ću ostvariti naše ciljeve. U drugoj zemlji moramo da se prilagodimo i lagano uđemo u ritam, počeo je Barak Bahar.

Bahar je govorio i o podršci koju Izrael ima od strene Srbije.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

- Srbija je veoma prijateljska zemlja. Izraelci tamo mogu da se osećaju bezbedno. Izraelski timovi dolaze tamo. Makabi Tel Avivi trenutno živi u Srbiji. Znamo da svetski mediji nisu neutralni i često šalju pogrešnu sliku. Pokušavam da objasnim da se mi štitimo. Nije lako, ali verujem da oni razumeju. Srbija je zemlja koja je, takođe, prošla kroz težak period.

Posle utakmice na Etihadu između Mančester sitija i Crvene zvezde razgovarao je sa Pepom Gvardiolom.

- Pep je sjajan trener. Jedan od najboljih na svetu i možda u istoriji. Konstantno pomera granice. Njegov tim igra savršen fudbal. Teško je nositi se sa tim na terenu. Činjenica da smo vodili (protiv Sitija) je pravo čudo. Na poluvremenu smo imali prednost i nismo mogli da verujemo šta se dešava. Igrali smo protiv jednog od najsavršenijih timova. Rekao sam mu da volim da vršim pritisak na protivnika, a to u njegovom slučaju nije bilo moguće. Rekao mi je da će me u Beogradu pozvati na čašu vina.

- Moramo biti spremni. Koliko god da je teško moramo verovati ljudima koji vode zemlju i vojsci. Treba da razumemo da smo na ispravnoj strani. Iz teške situacije doći ćemo do bolje budućnosti. Uvek sam optimističan i verujem u naše državnike. Decu sam učio da smo okruženi neprijateljima koji nam žele zlo. Gubici su nekada neprijatni, ali verujem da su sve žrtve za bolje sutra. Moja porodica je daleko. Treba videti mobilizaciju našeg naroda da shvatite kako su svi spremni da pomognu. Ljudi su spremni da se žrtvuju za dobrobit drugih.

Bahar je istakao da mu Izrael nedostaje.

-Zemlja mi mnogo nedostaje. Sigurno, i Makabi Haifa, kao i navijači. Ali, čim sam doneo odluku da napustim Izrael pomirio sam se sa tim. Nije lako. Ali, ako želim da napredujem i uspem u Evropi, onda moram da uradim sve što je u mojoj moći da napredujem, koliko god bilo teško.

Porodica mu nedostaje.

- Veoma je teško, teško je biti daleko. Trudim se da svakodnevno budem u kontaktu sa porodicom. Često dobijam zahteve da pošaljem pozdrave, učestvujem u Zum sastancima. Trudim se da učestvujem koliko god je to moguće, ali ne mislim da je to dovoljno.

Otkrio je da li bi se vratio u Makabi, ili možda čak preuzeo nacionalnu selekciju:

- Prvo, odrastao sam kao navijač Makabija iz Haife. Imao sam posebnu povezanost sa ljudima u klubu. Otišao sam u pravom trenutku i krenuo napred. Ne znam šta donosi budućnost. Ali moje srce će uvek pripadati Makabiju iz Haife. Imao sam priliku da vodim nacionalni tim, ali nisam smatrao da je pravo vreme. Čak i sada mislim da nije pravo vreme. Verujem da možemo da se uzdignemo i plasiramo na Euro 2024 uprkos porazu od Kosova* (Izrael je poslednja, 102. država, koja je priznala nezavisnost južne srpske pokrajine - učinila je to 4. septembra 2020, pa i ne čudi što igra sa samoprogašenom "Republikom Kosovo" međunarodne mečeve).

Bahar je govorio i o timu koji bi voleo da trenira.

- Dobro pitanje. Mnogo opcija je sada zatvoreno zbog svega što se dešava u svetu fudbala. Ne volim da razmišljam mnogo unapred. Gde god da radim dajem sto posto svojih mogućnosti. Jedini klub koji sam sanjao je Makabi iz Haife, taj san se ostvario. Nekada sam voleo Liverpul, Barselonu...

Pričao je na kraju i da li se i dalje bavi tenisom.

- Manje igram, imam problema sa kolenima na tvrdoj podlozi. Igramo padel, u Beogradu ima neverovatnih terena za padel, pa često igram sa svojim timom, zaključio je razgovor Barak Bahar, a izraelski mediji su za naslov ovog intervjua odabrali "Dođite u Srbiju, za Izraelce je tamo bezbedno".

(Telegraf.rs)