ANALIZA! Evo šta je potrebno Srbiji da savlada Nemačku u finalu SVETSKOG PRVENSTVA!

Košarkaši Srbije imaju istorijsku priliku da državi donesu drugo zlato sa Svetskog prvenstva

Videli smo svašta od našeg tima od starta Mundobasketa, manje i više odgovornu igru, bolju i lošiju odbranu, kvalitetniju i onu drugu selekciju šuteva. Mnogo oscilacija od početka prvenstva, ali sve je to normalno u ovakvom formatu takmičenja.

Svaka utakmica znači, to je tačno, međutim, za razliku od Evrolige gde je svaka utakmica od početka do kraja regularnog dela sezone "biti ili ne biti", u ovakvom sistemu takmičenja to nije slučaj. Prostor za grešku postoji i, ako je potrebno, dobro je da se desi u grupnoj fazi. 

Srbija je taj neuspeh doživela protiv Italije i upravo je to bila prekretnica koja je naterala naše momke da se probude.

Protiv Dominikane smo igrali daleko agresivnije, sa više koncentracije i daleko boljom pripremom. To se posebno istaklo protiv Litvanaca sa kojima smo igrali u četvrtfinalu, gde smo pogotovo u odbrani bili izrazito dobri. Rekao bih da je upravo ta utakmica svojevrsni pokazatelj kako trebamo da igramo u finalu.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Iako Nemci imaju više NBA igrača od Litvanije, omer snaga u timu je relativno sličanNemačka selekcija se oslanja primarno na prvog pleja Denisa Šrudera, koji igra dobro prvenstvo, ali nije još uvek pokazao najbolju verziju sebe.

Pitanje da li imamo nekoga ko bi mogao da bude defanzivni "mečap" bilo kom protivniku više ne treba da se postavlja, odgovor smo dobili do sada i to više puta. Aleksa Avramović i Stefan Jović bi trebali bez većeg problema da čuvaju Šrudera i Maodo Loa. Ruku na srce, Avramović, koji je odlično čuvao Šej Gildžus Aleksandra, sada ima drastično drugačiji zadatak. Moraće da se oslanja na brzinu, eksplozivne promene i moraće da bude mnogo prisutniji glavom, jer je čisto telom čuvati Šrudera teško izvodljivo. Kao jedan od najboljih driblera i najeksplozivnijih igrača u prvom koraku na celom prvenstvu, naši bekovi će morati da prave dobre odluke u predviđanju narednog koraka Šrudera. Taj problem se može zamaskirati dodatnom agresivnošću što bi kod tamnoputog Nemca moglo da stvori nelagodu i ubaci ga u nervozu. Ipak, Šruder je neumoran, vrhunski je kondiciono i neće se umarati.

Ali sve i da se zaustavi bekovski tandem, tu su braća Vagner. Pre svega Frenc Vagner, bek u telu krila, koji se pokazao kao izvanredan lider tima kada Šruderu ne ide. Našao je odlično mesto sebi u timu, a talenat koji poseduje mnogi protivnici nisu uspeli da zaustave. Sposoban je da napada prodorom, šutom sa poludistance i distance, odličan je blizu koša, može da razigra i čak kada nema loptu opasan je kvalitetnim kretnjama. Pravi je prototip igrača kakvog želite u timu za budućnost.

Sa druge strane njegov brat Mo Vagner, koji nije toliko svestran i dominantan, ali ispod koša radi dobre stvari i može biti ozbiljan otpor našem Milutinovu. Međutim, tu su i Tajs, Bonga, Fojtman, Gifi, Obst i drugi, pa sastav Nemačke izgleda kao najkomplejtniji roster na celom prvenstvu. U slučaju da neko izađe uvek ima ko da zameni i to je razlog što su uspeli da savladaju Amere, svih 40 minuta su držali dobar ritam košarke.

Ipak, razlog pobede nad SAD ide i na račun poraženog tima. Pristup igri je verovatno prvi i osnovni razlog zašto već drugo prvenstvo sveta za redom propuštaju finale. Očekivati rezultat letargičnim pristupom u odbrani je nemoguće, pogotovo protiv tima koji je spreman da doslovno grize u odbrani ako treba, a napadački je sposoban da pogađa sa svih pozicija. Nemačka je, takođe, jedina neporažena ekipa na ovom prvenstvu što dovoljno govori o njima.

Ali nisu ni Nemci savršeni, postoje brojni problemi koje su uspeli uspešno da sakriju do sada, a urpavo su ti problemi razlog zašto sam ih na neki način uporedio sa Litvanijom. Nemci važe za odličnu šutersku ekipu, pošto manje-više svi na terenu uvek mogu da šutnu, od plejmejkera do centra i to je osnovni razlog zašto ih je teško čuvati. Spejsing napada Nemačke je takav da kada neki igrač krene u prodor ostali su uglavnom van linije za tri poena, pa kada odbrana skupi dodavanje ode spolja na šut.

Odbranu protiv Litvanije naši momci su vrhunski postavili, na prvom prodoru bilo kog igrača primarni defanzivac skupi sa prvim igračem na pomoći, dok sa drugog igrača odbrana prati kretnju lopte i napada krađu, pa brzu kontru i lake poene. Protiv Litvanaca je to prolazilo zbog nešto lošije tehničke potkovanosti igrača koji su u dribling ulazili, a koji su u isto vreme jako opasni šutem koji su im naši igrači u potpunosti zatvorili. Kada loš ili prosečan dribler uđe u defanzivno udvajanje ishod je ili izgubljena lopta ili jako neprecizano i sporo dodavanje. Ipak, situacija sa Nemačkom je daleko bolja, jer su sami igrači sposobniji, ali slična defanzivna postavka može doneti rezultate.

Upravo je ta odbrana razlog pozitivnog rezultata Srbije, ona uvodi protivnika u nervozu i ishitrene odluke koje stvaraju greške. Često je Pešić govorio koliki je značaj odbrane u sistemu košarke koju trenutno reprezentacija igra i taj će slučaj biti i na sledećoj utakmici. Potrebno je nastaviti sa dobrom individualnom odbranom, jer u suprotnom timski principi padaju u vodu. Napadački je potrebno nastaviti kao protiv Kanađana, staloženo, sa samopouzdanjem, ali i odgovorno da bi se izbegle nepotrebne greške. Prednost u fizičkim karakteristikama kao protiv Kanađana, sada ne postoji, te bi naši momci trebali da budu superiorni u odnosu na protivnika, ali to nije nikakav garant uspeha. Preuzimanja će biti osnovna ideja odbrane Nemačke reprezentacije i to se može napadati kako prodorom, tako igrom sa niskog posta. Odbrana pika im nije jača strana, a mi imamo jednog od najboljih plejmejkera i najboljeg centra prvenstva, koji vrte odličnu pik igru. Tu je i kombinacija sa centrima šuterima, koji mogu da šire i na taj način stvaraju prostor u reketu i prednost.

Iako ovo deluje kao neka optimistična analiza, što u svojoj osnovi jeste, Nemci nisu šala i igraju izvanrednu košarku od starta prvenstva. Prethodne godine su pokazali svoje domete, ove godine su opravdali očekivanja i nema sumnje da će njihova dominacija još dugo trajati. Imaju fantastičnog selektora, ali ne sme se zaboraviti ko je postavio temelje Nemačke košarke i ko je glavni zaslužan za njihovo trenutno stanje u savezu. To je selektor Srbije Svetislav Pešić, neko ko je odlično upoznat sa njihovom situacijom, pa stoga ne postoji teži protivnik za Nemce u ovom trenutku, a samim tim ni za nas.

(Telegraf.rs)