8 MILIONA EVRA može napuniti Zvezdinu kasu, evo i kako

U grupu Lige Evrope srpski šampion bi ušetao sa zagarantovanih nešto više od četiri miliona evra

Eliminacija iz kvalifikacija za Ligu šampiona i kraj nadanjima da će se treću godinu uzastopno igrati elitno evropsko takmičenje na Marakani obrisala je mogućnost da Crvena zvezda ponovo dođe do velike zarade i sada će morati da se zadovolji „mrvicama“ u slučaju plasmana u Ligu Evrope.

Razlika između igranja Lige šampiona i Lige Evrope u finansijskom smislu toliko je velika da Crvena zvezda ni osvajanjem slabijeg UEFA takmičenja, što je naravno nerealno, ne može da dođe do novca koji bi imala kao garanciju da je prošla u društvo Bajerna, Barselone, Reala...

Ulazak u Ligu šampiona za Crvenu zvezdu bi ove jeseni u startu bio vredan 19,6 miliona evra, osim 15,25 za grupnu fazu kaparisalo bi se još 4,4 na osnovu rezultata na evropskoj sceni u poslednjih deset godina.

Taj bonus bio bi barem duplo veći u odnosu na prethodnu sezonu jer francuski Ren, turski Istanbul Bašakšehir i italijanska Atalanta imaju slabiji učinak. Sve je to sada san za rukovodstvo prvaka Srbije i okreću se računici oko Lige Evrope.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Evropski kalkulator trenutno donosi vrednost Zvezdine zarade od 1,4 miliona evra, sa potencijalom da se preko pobede nad Araratom ili Celjem dođe do dodatnih 2.900.000.

U grupu Lige Evrope srpski šampion bi tako ušetao sa zagarantovanih nešto više od četiri miliona evra.

Šta u grupi može Zvezda da zaradi? Pobeda donosi 570.000 evra, remi 190.000. Naravno, razlika u odnosu na Ligu šampiona je ogromna, tamo se bod plaća sa 900.000 i trijumf nad Olimpijskosom crveno-belima je minule jeseni vredeo 2.700.000.

Plasman u šesnaestinu finala Lige Evrope vredi 500.000 evra, ali ako se u naredni krug ode osvajanjem prvog mesta u grupi duplo više. Ulazak u šesnaestinu finala donosi dodatnih 1.100.000.

Jedino u čemu je ravan ista sa Ligom šampiona je plus na trijumf u finalu, a to je 4.000.000 na osnovnu sumu, naravno, daleko manju nego u elitnom takmičenju.

Kao i u Ligi šampiona, predviđen je bonus na osnovu desetogodišnjeg učinka. U eliti najslabiji od 32 učesnika dobija 1,1 miliona evra, u Ligi Evrope 71.430.

Kvalifikacije su u jeku i ne može da se tačnije proračuna gde bi Crvena zvezda bila na tabeli 48 učesnika, ali ukoliko se pozicionira u u zlatnu sredinu to bi joj donelo oko dva miliona evra.

Gruba računica u ovom trenutku donosi zaključak da bi realan prihod Crvene zvezde na kraju grupne faze Lige Evrope, u slučaju uspešnog prolaska plej-ofa, mogao da bude oko osam miliona evra.

Sve bi moglo da bude zaključeno i zaradom i od desetak miliona, ali za to je neophodno da se dođe do osmine finala.

Sve su to računice, a Zvezdina trenutna realnost je da će u klubu imati mnogo muka da stvore finansijsku konstrukciju za tim koji uopšte nije jeftin. Liga Evrope se nameće kao imperativ i prilika da se koliko-toliko stabilizuje stanje.

Sportski žurnal