3.000.000 evra za VEČITE!? Evo kako do 9. mesta

Crvena zvezda i Partizan nišane sedmocifrene bonuse i nove bodove za klupski i nacionalni koeficijent

Pobedama na superligaškoj sceni večiti rivali napravili su lepu uvertiru u nove evropske izazove.

Dueli osmine finala UEFA takmičenja biće prilika za Crvenu zvezdu i Partizan da već istorijske uspehe nadograde i tako steknu dodatni benefit u vidu novčanog priliva, kao i bodova za klupski i nacionalni koeficijent.

Dosadašnji uspesi doneli su crveno i crno-belima zbirno 17.393.836 evra samo kroz UEFA bonuse, od čega je Crvena zvezda inkasirala 10.234.522, a Partizan 7.159.314 evropskih novčanica.

Eventualni novi uspesi, odnosno plasmani u naredne faze takmičenja dosadašnji saldo bi uvećali za sedmocifrene prilive, pa bi šampion Srbije plasmanom u četvrtfinale Lige Evrope obezbedio bonus od 1.800.000 evra, dok bi aktuelni lider Superlige ukoliko stigne do osam najboljih u Ligi konferencije zaradio još 1.000.000 evra.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Zbirno, priliv bi uspesima oba preostala srpska predstavnika nadmašio 20.000.000, a pritom u finansijsku računicu nisu ukalkulisani i prihodi koje su večiti inkasirali po ostalim osnovama kao što su prodaja ulaznica i televizijska prava.

U najmanju ruku jednako unosan je i ulog koji osmine finala Lige Evrope i Lige konferencije nose u vidu klupskog i nacionalnog koeficijenta, te bi povoljni rezultati mogli da obezbede novi pomak na više polja.

Crvena zvezda koja je do sada osvojila 16,5 bodova mogla bi da u idealnom scenariju stigne do još pet ukoliko bi do četvrtfinala stigla sa dve pobede. Naime, svaka pobeda u aktuelnoj fazi nosi po dva boda, dok je vrednost remija dvostruko manja. Takođe, pobedniku dvomeča pripašće dodatni bod za plasman u četvrtfinale.Izbor urednika

Partizan, sa druge strane, trenutnih 15 bodova može da uveća za još četiri jer za razliku od Lige Evrope u Ligi konferencije bonus bodovi ne postoje u aktuelnoj fazi, već se uvode od četvrtfinala, te mu sleduju samo pomenuta dva za svaku pobedu ili jedan za remi.

Zbirni učinak oba kluba, podeljen sa četiri (broj srpskih predstavnika ove sezone u Evropi) biće dodat na dosadašnji nacionalni koeficijent, te bi večiti rivali mogli da naprave novi pomak sa ovosezonskih devet bodova. U idealnom slučaju (sa četiri pobede) Crvena zvezda i Partizan bi stekli devet bodova, što je kada se podeli sa četiri 2,25 poena na aktuelnih 32.875.

Imajući u vidu da bi istovremeno crveno-beli eliminisali i poslednjeg škotskog predstavnika, a da su ruski klubovi (odnosno Spartak iz Moskve kao jedini preostali) suspendovani, Srbija bi mogla da sa po dve pobede večitih od 11. stigne do neverovatnog devetog mesta po klupskom koeficijentu.

Jasno je da četiri pobede u isto toliko utakmica predstavljaju veoma težak zadatak, međutim i dva plasmana u narednu fazu sa četiri remija očuvala bi nadu u novi iskorak jer bi večiti dopisali 1,25 bodova uz priliku da koeficijent uvećaju u četvrtfinalima gde klubovi iz konkurentskih država ne bi imali predstavnike.

Mozzartsport